Turistički vodič Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina  - država u jugoistočnoj Evropi, na Balkanskom poluostrvu. BiH je pretežno planinska zemlja. Na severu, zapadu i jugu se graniči sa Hrvatskom, na jugoistoku sa Crnom Gorom, i Srbijom na istoku, dok kod Neuma s dužinom obale od 21,2 km izlazi na Jadransko more.

Glavni grad Bosne i Hercegovine je Sarajevo. Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, dok Brčko Distrikt ima poseban status. U BiH žive tri naroda: Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

Glavni trgovinski partneri Bosne i Hercegovine su Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Nemačka, Slovenija i Italija.

Turističke atrakcije:

Sarajevska Baščaršija - Možda je nekim posetiocima teško izgovoriti reč Baščaršija, ali svakako vredi pokušati, jer je Baščaršija zasigurno jedan od najimpresivnijih i najšarmantnijih trgovinskih centara u zemlji. Bašaršija je mesto za trgovinu i susrete već od 15. veka jer su se karavani iz Azije, Dubrovnika i zapada ovdje sastajali da bi trgovali svojom robom.

Stari most u Mostaru - Stari most je možda najreprezentativniji primer otomanske kreativnosti i dalmatinskog zidarstva na zapadnom Balkanu. Ova predivna kamena struktura ne samo da spaja istočnu i zapadnu stranu smaragdne Neretve, već i simboliše raskršće istočne i zapadne civilizacije.

Neum na sunčanom Jadranu - Premda samo krajičak prelepog Jadrana, Neum je postao poznato primorsko odmaralište. Idealno lociran između Splita i Dubrovnika i veoma blizu Mostara i Međugorja, Neum je mesto za sunce i zabavu sa veoma pristupačnim cenama.

Nacionalni Park Sutjeska - Poznat u području po velikoj bici u Drugom svetskom ratu kada su partizani pobedili mnogobrojnu nemačku vojsku, ovaj park je takođe dom jednoj od poslednjih prašuma - Perućici. Uz najviši bh. vrh (planina Maglić, 2,386 m), ovo je raj za planinare, šetače i ljubitelje prirode.

Međugorje - U ranim 1980-im nekoliko tinejdžera je videlo ukazanje Device Marije. Otada, ovaj uspavani hercegovački kraj se transformirao u jedno od najvećih katoličkih hodočašća u svetu.

Tekija (Blagaj) - Ova derviška tekija iz 16. veka simboliše harmoničnu egzistenciju čoveka i prirode. Ova zadivljujuća građevina je podignuta na mestu najvećeg izvora u Hercegovini koji protiče iz pećine iz dubine od 200 metara u steni.

Jahorina - XIV Zimske olimpijske igre su odavno završene, ali su padine još uvijek ostale kao i skijanje olimpijskim stilom.

Bjelašnica - Ova olimpijska planina se takođe ubrzano budi. Ovo je bilo mesto za muški slalom i najizazovnija je skijaška staza u zemlji. Pored ove staze tu su i one ne toliko posećene ali zato idealne za cross country, kao i za hiking koji se može upražnjavati preko cele godine, kao i biciklizam i seoski turizam u tradicionalnim planinskim selima.

Travnik - Poznat po piscu nobelovcu Ivi Andriću, ovaj otomanski gradić još uvek najbolje predstavlja ono što se jednom nazvalo evropskim Istanbulom. Stara džamija i tvrđava koja krasi nebeski krajolik su impresivne koliko i bosanska arhitektura u svojoj punoj originalnosti koja ovom gradu daje poseban šarm. Nedaleko od Travnika nalazi se skijaško odmaralište Vlašić – raj za snowboardere i mesto za uživanje u predivnoj prirodi.

Vodopadi Kravice - Reka Trebižat je kreirala predivan zeleni pojas usred kraškog krajolika zapadne Hercegovine. Ovaj zadivljujući vodeni luk širine preko 100 metara se obrušava sa visine od preko 26 metara stvarajući zadivljujući prizor uz veliki huk i rosnu kišu. Vodopad Kravice su idealno mesto za piknik ili plivanje i pružaju jedan od najslikovitijih pejzaža u Hercegovini.

Manastir Tvrdoš - Tvrdoš je pravoslavni manastir iz 14. veka koji se nalazi blizu predivnih gradova Trebinja i Dubrovnika. Freske su među najboljima u području, a u samom manastiru se nalazi nekoliko ikona iz 5. i 6. veka.

Kraljeva Sutjeska - Ovaj stari gradić, kao posljednje sedište srednjevjekovnog bosanskog kraljevstva, bedem je stare bosanske istorije. Poseta srednjevjekovnoj tvrđavi, franjevačkom samostanu i jednoj od najstarijih džamija u zemlji pružaju jedinstveno i retko iskustvo koje se danas teško može naći bilo gdje drugo u Evropi.

Jajce i Plivsko jezero - Jajce je bilo posljednje odbrambeno uporište pre pada pod vladavinu Otomanskog carstva 1528. godine. Poznat po masivnom vodopadu koji krasi srce grada, Jajce takođe predstavlja višeslojnost istorije ovog područja – od tragova Ilira i Rimljana do spektakularnih bosanskih i otomanskih građevina. Plivsko jezero također nudi veoma kvalitetno mušičarenje, kao i mnoge druge sportove na vodi.