Turistički vodič Crna Gora

Crna Gora – biser Mediterana, po mnogo čemu je posebna, smeštena je na jugu Jadranskog mora. Nigde nećete naći, na tako malom prostoru, toliko prirodnog bogatstva, lepote, pitomih plaža, bistrih jezera, brzih reka i predivnih planina – osim u Crnoj Gori. Ujutru se možete probuditi na prekrasnoj obali Jadranskog mora, ručati na jezeru, a uveče uživati šetajući planinama Crne Gore. Crna Gora je mesto koje vas neće ostaviti ravnodušnim.

Mala država duge tradicije, stecište različitih kulturnih i religijskih uticaja na granici Istoka i Zapada, Crna Gora je danas multietnička sredina, poznata po toleranciji i skladnim odnosima njenih naroda. Glavni i najveći administrativni centar zemlje je Podgorica.Kao i priroda, i istorija Crne Gore je vrlo živopisna. Burni život Crne Gore začinili su mnogi, ali njena večita želja za slobodom ostala je dominantna kroz celu istoriju. Svaki deo Crne Gore ispričaće radoznalom putniku razne zanimljive priče iz svakog perioda - od grandioznog Rimskog carstva do modernog doba. Iako površinom dosta mala, ova ponosna država o svojoj istoriji ima dosta toga da kaže o čemu svedoče brojni spomenici kulture kao što su Stari Bar, Carev most, Cetinje, Duklja, Municipium "S", Meteon, graciozna zdanja i palate u Budvi, Kotoru, Ulcinju, Perastu i Risnu.

Crnogorska kuhinja

Crna Gora je osim po prirodnim lepotama, izuzetno poznata i kao zemlja strastvenih gurmana. Bez ikakve ljubomore, svim posetiocima Crne Gore, domaćini nesebično nude ono najbolje od domaće kuhinje uz neizostavnu želju „Dobro Vam učinjelo“.

Bogatstvo prirode, reljefnih oblika i klimatskih zona u Crnoj Gori, oblikovali su i raznovrsnu kuhinju, podeljenu na tri „zone“: primorsku, kuhinju središnjeg dela i planinsku kuhinju. Italijanski uticaj na tradicionalna jela u kontinentalnom delu Crne Gore i njenoj jadranskoj obali vidljiv je u načinu pripremanja hleba, mesa, sira, vina i alkoholnih pića, supa i čorbi, palente, punjenih paprika, ćufti, priganica, raštana... Sa druge strane uticaj potiče i iz nasleđa Turskih obitavanja na ovim prostorima i ogleda se u pripremanju sarme, musake, pilava, pita, bureka, ćevapa, kebaba, baklave..., dok je uticaj kontinentalnog dela Evrope najviše traga ostavio na pripremanju dezerata: krofni, džemova, brojnih vrsta biskvita i kolača.

Preporuka je da se „ispoštuje“ prirodan red stvari, odnosno, da se u planinskom okruženju uživa u jagnjetini sa ražnja, a na morskoj obali u plodovima izvađenim iz plavih dubina Jadrana. Ipak neka od „opštih mesta“ se uvek podrazumevaju, bar kada je nacionalna kuhinja u Crnoj Gori u pitanju, ma gde god bili, za predjelo se služi gotovo uvek kozji sir sa maslinama ili pršuta (najčešće Njeguška, direktno sa Cetinja) uz koju idealno idu neka od nacionalnih pića poput lozove rakije ili autohtonih vina – vranac i krstač. Primorska kuhinja počiva na ribi, već pomenutim maslinama, odnosno maslinovom ulju, kao i upotrebi žitarica i začinskih trava.

Šta obavezno videti u Crnoj Gori

Iako mala zemlja Crna gora obiluje brojnim znamenitostima koji će Vas prosto ostaviti bez daha.

Manastir Ostrog - najveće svetilište i verski centar, svojom lokacijom i izgledom privlači turiste iz celog sveta.Skadarsko jezero - Panorami Skadarskog jezera, jednoj od svakako najlepših panorama Crne Gore dive se mnogi, a evo i zašto.Boka kotorska - nevesta Jadrana, jedan od najlepših zaliva na svetu.Njegošev Mauzolej - posvečen najvećem Crnogorskom vladaru.Gospa od Škrpjela - Ako od Perasta pogledate ka zalivu, videćete dva ostrva koja kao da plivaju na morskoj površini, nestvarno delujući čak i onima koji su ih i ranije gledali, Gospu od Škrpjela i ostrvo Sveti Đorđe.Kotor - magičan grad, smešten u jugoistočnom delu Bokokotorskog Zaliva prepoznatljiv po svojoj velelepnoj tvrđavi.

Najznačajniji turistički centri:

 • Budva - Ako možete da podneste dovoljno izazova, onda je Budva grad za vas. Prošetajte bosi među zidinama srenjovekovnog  grada. Osetite duh antike i renesansnog šarma građevina Starog grada. Izaberite neku od 35 peskovitih plaža budvanske rivijere koje će Vam ponuditi mir ali i dobru zabavu u vidu esktremnih sportova, brojnih barova i restorana.
 • Herceg novi - Grad u kom su se umetnici napajali svetlošću i lepotom, Grad koji Vas dočekuje osmehom, cvećem, suncem i prelepim plavetnilom. Prepoznatljiv je kao centar filmskih, muzičkih i likovnih stvaralaca i po prazniku mimoze.
 • Kotor - Smešten u jedan od najlepših zaliva sveta, Kotor, grad trgovaca i čuvenih moreplovaca ima dosta toga da ispriča. Stari grad Kotor je najbolje sačuvana srednjevekovna urbana sredina u Crnoj Gori i koja se sa ponosom nalazi na Unecsovoj listi svetske kulturne baštine.
 • Bečići - jedan od najlepših turističkih centara Budvanske rivijere prepoznatljiv po svojoj 2 km dugoj peščanoj plaži koja sa pravom nosi epitet jedne od najlepših plaža Jadrana.
 • Tivat je mali prijatni grad čija rivijera se odlikuje razuđenom obalom i mnogobrojnim plažama od kojih je najpoznatija Plavi Horizonti. Tu su takođe i ostrva Sv. Marko, Gospa i Ostrvo Cveća. Ono po čemu je Tivat možda i najprepoznatljiviji je luksuzna marina Porto Montenegro.
 • Sveti Stefan - Po mnogima najatraktivnije mesto cele jadranske obale. Zbog svog pogodnog položaja Sveti Stefan je nekada bio trgovinski i saobraćajni centar zahvaljujuči svojim vezama sa Mletačkom republikom i Venecijom. Danas je Sveti Stefan mesto koje posećuju najpoznatije svetske ličnosti.
 • Ulcinj - najjužniji grad na Crnogorskoj obali koji će Vas očarati duhom orijenta dok šetate krivudavim ulicama, presvučenim  kaldrmom, među kućama u mahalskom stilu, suvenirnicama, berbernicama... Grad koga krase najlepše boja sutona i prelepa peščana plaža.
 • Bar - Najveća luka Crne gore, smešten pod planinom Rumijom, između Jadranskog mora i Skadarskog jezera, Bar će vas iznenaditi bogatstvom različitosti kultura, vera, nacija, običaja. Grad je prepoznatljiv po velikom broju kulturno istorijskih znamenitosti i uređenim plažama u gradu i njegovoj neposrednoj blizini.
 • Petrovac -  gradić smešten u blizini grada - hotela Sveti Stefan. Njegove plaže Perazića Do, Lučice, Sveta Nedelja i Buljarice spadaju među najlepše plaže Budvanske rivijere. Od kulturno - istorijskih spomenika tu su mozaici iz treceg veka i tvrđava Kastelo koju su sagradili Mlečani u XVI veku.
 • Žabljak - Gradić u podnožju Durmitora, gde lepote prirode privlače turiste iz svih delova sveta. Grudvanje, sankanje, skijanje i snoubord na stazama Durmitora, do kojih se od Žabljaka stiže žičarama i liftovima, deo su zimske ponude ovog mesta. Naravno, neizbežno izletište za posetioce je Crno jezero.

Šta treba znati ukoliko se odlučite da svoj odmor provedete u Crnoj Gori

 • Ljudi - Crnogorci su veoma ljubazan i komunikativan narod ponosan na svoju istoriju i kulturu.
 • Komunikacija - pored crnogorskog poslednjih godina ruski jezik je u ekspanziji naročito u primorskim mestima kao posledica sve većeg broja turista iz Rusije, kada je engleski jezik u pitanju ne biste trebali da imate većih problema u komunikaciji mada svakako neće škoditi ukoliko se upoznate sa nekoliko osnovnih reči i pojmova iz Crnogorskog jezika.
 • Internet - bežičnu internet konekciju za Vaš lap top ili mobilni telefon možete pronaći u većini ugostiteljskih objekata
 • Suncobrani i ležaljke - za razliku od nekih mediteranskih zemalja kao što je recimo Grčka gde je dovoljno poručiti piće i besplatno dobiti ležaljku i suncobran u Crnoj gori iznajmljivanje ležaljki i suncobrane se naplaćuje. Cene variju od mesta do mesta.
 • Voda za piće - preporučuje se konzumacija flaširane vode, naročito u primorskim mestima.
 • Saobraćaj - budite veoma obazrivi, crnogorski vozači su poznati po nepoštovanju pravila i propisa saobraćaja. Tokom letnjih meseci naročito u julu i avgustu na putevima su velike gužve naročito na prilazima Budvi i Sutomoru.
 • Taksi - vodite računa da je taksimetar uključen, ukoliko nije skrenite pažnju vozaču da ga uključi kako se nebi neprijatno iznenadili iznosom računa Vaše vožnje.
 • Međunarodno zdrastveno osiguranje - bilo da putujete u sopstvenoj režiji ili ste uplatili aranžman preko turističke agencije obavezno izvadite polisu međunarodnog zdrastvenog osiguranja.
 • Smeštaj - preporučljivo je da smeštaj rezervišete pre nego što krenete na odmor, ukoliko to ne uradite ne budite preterano zabrinuti smeštaj možete bukirati na licu mesta ali verovatno po malo većim cenama od onih koje ste očekivali.

Korisne informacije:

Glavni grad: Podgorica
Jezik: Crnogorski/Srpski
Valuta: EURO
Vremenska zona: GMT+1 (identično vreme kao u Srbiji)
Pozivni broj: +382 (pozivni za grad)

Važni telefoni u Crnoj Gori:

Policija - 122
Vatrogasna služba - 123
Hitna pomoć - 124
Pomoć na putu: 19807
Međunarodni broj za hitne pozive - 112

Mobilni operateri u Crnoj Gori

Telenor (069),
T-mobile (067)
M:tel (068)

Viza - Za građane Srbije, Bosne, Hrvatske, Slovenije… nije potrebna viza za boravak u Crnoj Gori, dovoljno je samo pokazati ličnu kartu na graničnom prelazu

Kako do Crne Gore - do Crne Gore možete doći automobilom, autobusom, avionom (aerodromi Tivat i Podgorica) i železničkim prevozom.

Dozvoljena brzina i saobraćajni propisi

Dozvoljena brzina

U naseljenim mestima - do 50 km/h
Izvan naseljenih mesta - do 80 km/h
Na putevima namenjenim isključivo motornim vozilima - do 100 km/h
Na autoputu - do 130 km/h
Motorna vozila koja vuku prikolicu za stanovanje - do 80 km/h
Autobusi i kamioni do 7,5t nosivosti - do 80 km/h

Propisi koje bi trebalo da znate

Vozi se desnom stranom puta
Vožnja sa upaljenim svetlima je obavezna 24h dnevno
Za vreme vožnje zabranjena je upotreba mobilnog telefona, osim uz korišćenje “hand-free” uređaja
Dozvoljena količina alkohola u krvi 0,5 promila
Obavezno vezivanje sigurnosnog pojasa za sve putnike u vozilu

Unošenje hrane i pića

Prema vrsti i količini, može se uneti: hrana za decu i dijetalna hrana, koja se koristi iz zdravstvenih razloga, pod uslovom da za takve proizvode nije neophodan poseban način čuvanja. Navedeni proizvodi moraju imati deklaraciju i neoštećenu ambalažu, osim kada se trenutno koriste.

Turisti u svom prtljagu mogu imati: sušeno voće, povrće, gljive, sirovu kafu, začine, čajeve, ukupne težine do kilogram, kao i litar alkoholnog pića - u originalnoj ambalaži i sa deklaracijom.

Dozvoljeno je: unošnje dva litra drugog pića, koje mora biti deklarisano i u originalnoj ambalaži.

Dozvoljeno je: unošenje pet litara flaširane vode u originalnoj ambalaži.