Turistički vodič Hrvatska

Ovo je priča o zemlji hiljadu ostrva, čudesnoj prirodi, bogatoj baštini i ljubaznim i gostoprimljivim  ljudima. Ovo je priča o zemlji čije su lepote opevane još davnih vremena, od Kasiodora koji je pisao o božanskom životu patricija na njenim obalama, Dantea koji je svoje besmrtne stihove pisao zadivljen epskim prizorima morskog plavetnila sve do Georgea Bernarda Shawa koji je upravo ovde pronašao raj na zemlji, Hrvatska je oduvek bila prostor istinske inspiracije.

Smeštena je na jugoistoku Evrope, na raskrsnici velikih kultura i civilizacija, kao i različitih geografskih i klimatskih regija, lepota i bogatstvo Hrvatske nalaze se u njenoj različitosti, koja se ispoljava u činjenici da se na relativno maloj površini nalazi čitavo bogatstvo različitih kultura, mentaliteta i dijalekata, klime, životnog stila, kuhinje, kulturne i istorijske baštine.

Ova predivna zemlja prepuna kontrasta sa ponosom nosi titulu jedne od najlepših zemalja Evrope, prelepe plaže, magična ostrva, reke i jezera, priroda kao iz bajke, spomenici kulture, antički gradovi, ljubazni domaćini, mediteranska kuhinja, očaravajuća vina... samo su neki od razloga koji Hrvatsku svrstavaju u sam vrh najlepših turističkih destinacija planete.

Hrvatska je zemlja čija se bogata kulturna baština ne otkriva samo unutar brojnih muzeja, galerija i crkava, nego naprotiv, ona je čarobno mesto na Mediteranu u kojem se i kratka šetnja pretvara u pravi vekovni obilazak bogate i slavne prošlosti.  

Zanima li vas antika, krenite od zadivljujućih spomenika rimske Pule, preko najvećeg istraženog foruma na istočnoj strani Jadrana u Zadru, pa svratite do božanstvene Dioklecijanove palate u Splitu... Napredujući kroz vreme, od zadarskog Sv. Donata iz 9 veka, uplovite u svet romanike čarobnog Trogira ili ostrva Krk i Raba. Nakon poglavlja gotike u Zagrebu, Pazinu ili Stonu na Pelješcu, otkrijte renesansu Osora na Cresu, šibensku katedralu, ostrva Hvar i Korčulu te napokon, neponovljiv i jedinstven Dubrovnik. Barokni sjaj pronaći ćete u Varaždinu, Bjelovaru i Vukovaru, a kulturnu baštinu 19 veka u Rijeci, Osijeku i nezaobilaznom Zagrebu.

Zagreb je glavni grad Hrvatske, njen kulturni, ekonomski i politički centar, grad suprotnosti − i star i mlad, pre podne poslovan, a u predvečerje opušten, po mnogočemu evropska metropola, ali pre svega grad koji gosti pamte po njegovom šarmu i gostoljubivosti stanovnika.

Hrvatska kuhinja

Za Hrvatsku kuhinju možemo reći da je heterogena i da se razvijala po uticajem različitih kultura.

Za kontinentalnu kuhinju tipični su uticaji slovenskih korena te mešavina sa poznatim gastronomskim školama - mađarskom, bečkom i turskom kuhinjom. U kontinentalnom delu zemlje na trpezi dominiraju mesni proizvodi, slatkovodna riba i povrće.

Primorsku oblast odslikava uticaj Grka, Rimljana i Ilira te mediteranskih kuhinja - Italije i Francuske. Odlikuje se brojim ribljim specijalitetima (lignje, sipe, hobotnice, škampi, jastozi...) pripremljenim na razne načine, maslinovim uljem, pršutom, raznim povrćem, te dalmatinskim vinima kao što su Babić, Malvazija, Prošek, vrbnička žlahtina te razni likeri poput prepoznatljivog Maraskina.

Osim standardne Evropske kuhinje, Hrvatska će Vam ponuditi svoja najpopularnija domaća jela i specijalitete: od hladnih jela tu su prepoznatljiva dalmatinska ili istarska pršuta, paški ili lički sir, ovčji sir, slavonski kulen… Glavna jela u velikoj meri zavise od podnevlja u kome se nalazite, u Dalmaciji, Primorju, na ostrvima ili u Istri glavna jela su od ribe i plodova mora, a od specijaliteta od mesa dominiraju pašticada i kuvana jagnjetina.

Šta obavezno videti u Hrvatskoj

Ostrvo Brač - Najveće ostrvo Dalmacije, u svetu poznat po belom bračkom kamenu od kojeg su napravljene neke od najpoznatijih svetskih građevina poput Bele kuće, Reichstaga u Berlinu ili Parlamenta u Beču. Na Braču se nalazi i najlepša plaža Jadrana - Zlatni rat.

Plitvička jezera - Prirodno blago Hrvatske i njen najposećeniji nacionalni park koji se nalazi na UNESCO listi svetske kulturne baštine.

Slapovi Krke - mesto nestvarne lepote i pravo čudo prirode nalazi se nedaleko od Šibenika u okviru Nacionalnog parka Krka.

Pulska Arena - antički rimski amfiteatar izgrađen po nalogu rimskog cara Vezpazijana između 100. i 200. godine p.n.e. Predstavlja jedan od simbola Pule i šesti po veličini antički amfiteatar u svetu.

Dubrovnik - jedan od najlepših gradova Jadrana, grad bogate istorije, tradicije i kulture, prelepih pejzaža i mondenskog duha.

Hvar i paklena ostrva - Hvar je jedno od najlepših ostrva na Jadranu i zasigurno ima neke od najlepših plaža u Evropi. Ipak, mnogi se slažu da se najlepši deo njegovog arhipelaga nalazi na Paklenim ostrvima.

Ostrvo Mljet - Mnogi smatraju da je Mljet najlepše i najšumovitije ostrvo Jadrana, bogat je kulturno-istorijskim znamenitostima, mesto je nestvarnih istorijskih priča i legendi.

Najznačajniji turistički centri:

 • Rovinj - Slikoviti istarski grad, predstavlja oazu u kojoj se sjedinila lepota prirode s izuzetnim klimatskim uslovima, što boravak u Rovinju, u bilo koje doba godine, čini ugodnim za sve one željne odmora.
 • Dubrovnik je jedan od najlepših gradova na hrvatskom delu Jadranske obale. Osim po bogatoj istoriji, kulturnoj baštini i diplomatiji, Dubrovnik je svetski poznat po svojoj gotovo magičnoj lepoti. Upravo zbog svoje lepote, Dubrovnik je izgradio status jedne od najpoželjnijih luksuznih destinacija na Mediteranu.
 • Ostrvo Krk - Smešteno u Kvarnerskom zalivu, najveće je ostrvo Jadranskog mora, uokvireno manjim ostrvima, hridima i grebenima. Ispresecano plodnim poljima, pećinama, čarobnim zalivima, uvalama, šljunkovitim plažama, jezerima i rekama, ovo ostrvo oduvek je bilo privlačno mesto za život i odmor ...
 • Opatija - Predivna priroda, klima, parkovi, hoteli & stare austro-ugarske ville, šetališta i plaže već duže od 160 godine privlače turiste iz Evrope i Sveta. Opatija nudi različite mogućnosti zabave od kazina do diskoteka, od pozornica na otovrenom, do kratkih izleta u okolini ili u nacionalne parkove Risnjak i Plitvička jezera. Opatija je poznata kao mondensko letovalište, a posebno je poznata po svom wellness turizmu.
 • Šibenik - Grad bogate kulture, jedan od najstarijih gradova na jadranskoj obali, smešten gotovo na središnjem delu obale Jadranskog mora, u slikovitom, zalivu u koji utiće reka Krka.
 • Split - Grad s 1700 godina postojanja uz mnoštvo arheoloških, istorijskih i kulturnih spomenika, među kojima posebno mesto svakako zauzima čuvena Dioklecijanova palata, deo svetske baštine UNESCO-a, pored brojnih znamenitosti grad će Vas oduševiti toplinom mediteranskog ambijenta.
 • Lastovo - Lastovo je prekrekrasno ostrvo koje se nalazi na jugu Hrvatske, u južnoj Dalmaciji. Privlači mnogobrojne turiste svojim prirodnim lepotama i kristalno bistrim morem.
 • Korčula - jedno od najlepših ostrva Hrvatske, rodno mesto čuvenog Marka Pola! Oatrvo je prepoznatljivo po lepoti svoje prirode i bogatoj kulturnoj istorijskoj baštini.
 • Brač - Bogata istorija i nasleđe, jedinstvena gastronomija, predivne plaže, kristalno more, smeštaj visokog kvaliteta i ljubaznost lokalnog stanovništva – garantuju vam odmor koji nećete zaboraviti.
 • Makarska - Makarska, simpatičan gradić u južnoj Dalmaciji, smešten u prekrasnoj uvali podno planine Biokovo i jednog od najčišćih mora na Mediteranu. Makarsku rivijeru odlikuju prelepe plaže i prekrasna osunčana obala.
 • Hvar - Bogat noćni život i arhiktektura Hvara, izleti brodom na Paklena ostrva, kristalno čisto more, rajske plaže, spoj antike i modernog u Starom Gradu, čine samo delić onoga što vas čeka na jednom od deset najlepših ostrva na svetu.
 • Mljet - Ljubitelji prirode i istorije, istraživači minulih vremena, tajnovitih priča i legendi, ronioci i svi koji žele uživati u kristalno plavom moru, netaknutoj prirodi i vrhunskoj hrani na Mljetu će doista doći na svoje.

Šta treba znati ukoliko se odlučite da svoj odmor provedete u Hrvatskoj

 • Ljudi - Hrvati su veoma srdačni i nasmejani, uvek raspoloženi za razgovor i pomoć, vole pesmu i dobro vino.
 • Plaćanje - preporučljivo je da kod sebe uvek imate određenu količinu novca u kešu naročito ukoliko planirate posetu ruralnim područjima, u većim mestima plaćanje možete izvršiti i platnim karticama.
 • Komunikacija - Hrvati su ljubazni, potrudiće se da Vam objasne sve što ih pitate. Komunikacija na engleskom jeziku je na zavidnom nivou.
 • Cene - Hrvatska je zemlja koja će Vam mnogo toga ponuditi, shodno tome možete očekivati i nešto veće cene usluga u odnosu na zemlje u okruženju.
 • Menjačnice - novac možete razmeniti na svakom koraku u ovlašćenim menjačnicama koje su jasno obeležene i bankama.

Korisne informacije:

Glavni grad: Zagreb
Jezik: Hrvatski
Valuta: Kuna
Vremenska zona: GMT+1
Pozivni broj: +385 (pozivni za grad)

Važni telefoni u Hrvatskoj:

Policija - 192
Vatrogasna služba - 193
Hitna pomoć - 194
Pomoć na putu: 987

Mobilni operateri u Hrvatskoj

T-Mobile,
Tele2,
Vip

Viza - Građanima Srbije nije potrebna viza za boravak na teritoriji Hrvatske dovoljno je pokazati pasoš na graničnom prelazu.

Kako do Hrvatske - do Hrvatske možete doći automobilom, autobusom, avionom i železničkim prevozom.