Turistički vodič Turska

Kada jednom posetite Tursku, probate izvrsnu hranu, odlična lokalna vina, raki i druga nacionalna pića, upoznate ljubaznost i gostoljubivost domaćina, sigurno ćete zeželeti da se ponovo vratite i upoznate nova mesta i steknete nove prijatelje. Ovo je zemlja kontrasta i nestvarne lepote, na čijim se prostorima prepliću tradicionalno i moderno, staro i novo... Zemlja bogate tradicije i istorije, idealna za odmor, šoping i zabavu za sve generacije.

Prelepe plaže, slikovita metiteranska mesta, magična lepota prirode, brojni spomenici kulture, specifična kuhinja i uvek ljubazni domaćini su samo neki od razloga koji Tursku svrstavaju u top 20 najposećenijih destinacija na svetu.

Turska je, pre svega, veliki muzej na otvorenom koji je uskladištio ostatke svih 13 civilizacija koje su našle svoj put na ovim prostorima.  Na čitavoj teritoriji današnje Turske nalaze se ostaci građevina velikih civilizacija - od antičke Grčke i Rima preko Vizantije do Otomanske imperije. Glavne i najpoznatije kulturno – istorijske atrakcije su Efes, Troja, Pergamon, kuća Presvete Bogorodice, Pamukale, Hierapolis, Trabzon, Didima, Mardin, Kapadokia.

Turska je zemlja čiju obalu zapljuskuju četiri mora i jedina je zemlja na svetu koja se nalazi se na dva kontinenta - Evropi i Aziji. Glavni grad zemlje je Ankara, dok je Istanbul najveći grad i kulturni i ekonomski centar zemlje.

Zbog uticaja mediteranske klime turistička sezona u Turskoj traje od aprila do kraja oktobra. Najposećeniji meseci su svakako jul i avgust.

Turska kuhinja

Turska kuhinja je među najboljima na svetu. Smatra se jednom od tri glavne svetske kuhinje zbog raznolikosti recepata, upotrebe prirodnih sastojaka, ukusa i aroma koji utiču na sva čula i zbog svog uticaja na ostale kuhinje širom Evrope, Azije, Bliskog Istoka i Afrike.

Glavno jelo obično počinje supom i mezem, koje se sastoji od brojnih manjih toplih i hladnih jela posluženih iz posuda iz kojih jedu svi. U restoranima, konobar će najčešće meze doneti na ovalnom poslužavniku i prineti vam ga da izaberete šta ćete jesti. Tarama salata, cacik (tzaziki salata), dolma (sarmice od lišća vinove loze ili paprike punjene pirinčem), börek (burek i pite), arnavut ciğeri (kockice pržene džigerice) su samo neka od jela koja se mogu naći na tanjiru sa mezeom.


 
Glavno jelo je najčešće meso ili riba. Turci uz svoj obrok uvek jedu hleb, a glavna jela su često poslužena sa pirinčem. Tipično će kao prilog biti poslužena çoban salatası, čobanska salata, napravljena od paradajza, krastavca, peršuna i crnog luka, preliveno maslinovim uljem i limunovim sokom. Najpopularnije meso je jagnjetina i ona se priprema na mnogo načina, uključujući şiş kebap (šiš kebab) - grilovane kockice začinjenog mesa na ražnjiću. Još jedno jelo koje se mora probati su svakako i şiş köfte, minijaturne pljeskavice od jagnjetine. Oni koji vole začinjeniju hranu obavezno bi trebalo da probaju Adana kebap, veliki ćevap od mlevene jagnjetine uz dodatak ljute paprike i začina, oblikovan oko ravnog štapića za ražnjić.

Turci vole jela nalik na gulaše i u restoranima se mogu često naći sulu yemek or ev yemeği. Ova jela su najčešće na ulazima u restorane, u velikim loncima.

Riba i morski plodovi su dosta rasprostranjeni u Istanbulu, većim gradovima i turističkim centrima na obali. Riba je najčešće grilovana da bi joj se istakao prirodan ukus, često je u sklopu mezea uključujući midye tava (pržene dagnje), kalamar (lignje), midye dolma (dagnje u školjci, punjene  začinjenim pirinčem).

Šta obavezno videti u Turskoj

Efes - Antički grad Efes pravo je mesto ako želite da saznate i vidite nešto više o antičkom svetu, o Megalopolisu u kome je Aleksandar Veliki nazvan “božanski”, o rodnom mestu Heraklita, osnivača savremene filozofske misli, kao i mestu razvoja umetnosti i nauke.Pamukkale - jedno od najinteresantnijih i najneobičnijih mesta na svetu, svakako, najznačajnije prirodno obeležje Turske. Svake godine privlači sve više posetilaca i postaje globalna atrakcija. Pamukale u prevodu znači „Tvrđava od pamuka“.Istanbul - Iako službeno nije glavni grad Turske, Istanbul je ekonomsko i kulturno središte Turske, koji je ujedno i jedini grad na svetu koji se nalazi na dva kontinenta, Evropi i Aziji. Većina znamenitosti nalazi se u samom centru grada, u naselju zvanom Sultanahmet.Troja - Troja je legendarni grad i središte, gotovo mitološkog, Trojanskog rata, koji je opisan u epskom ciklusu, a posebno u Ilijadi. Danas je to arheološko nalazište, u blizini morske obale u severozapadnoj Turskoj.Amfiteatar Aspendos - drevni grčko - rimski grad smešten u današnjoj provinciji Antalija u Turskoj. Nalazi se oko 7 km severoistočno od Serika.Plaža Patara - jedna od najdužih peščanih plaža na celom Mediteranu. Uz plažu, jedino što možete videti su drevne rimske ruševine i raznolike peščane dine. Selo nedaleko Plaže je, prema legendi, mesto gde je rođen Sveti Nikola.


Najznačajniji turistički centri:

 • Antalija - Biser Mediterana, sasvim sigurno najstarija i najrazvijenija turistička oblast Turske. Nalazi se na krajnjem jugu, zapadnog dela Turske, na predivnim obalama Sredozemnog mora. Bogato istorijsko i kulturno nasleđe Rimljana, Vizantije i Seldžuka, sa peščanim plažama i toplim, čistim morem, čini ovaj atraktivni grad prestonicom turskog turizma.
 • Alanja, grad smešten na jugoistoku mediteranske obale, udaljena je 120 km od aerodroma u Antaliji i predstavlja jedan od najlepših turističkih centara na turskoj rivijeri. Smeštena je u velikom zalivu, između planine Taurus na severu i Sredozemnog mora na jugu. Za ljubitelje peščanih plaža hoteli u centru Alanje su odličan izbor. Jedna od najlepših turskih plaža, poznata kao Kleopatrina plaža, prostire se od centa grada ka zapadu, a plaža Kejkubt ka istoku.
 • Belek je novo, moderno turističko naselje koje se nalazi 30 km istočno od Antalije. Ovo mesto čini najluksuzniji hoteli na dugim peščanim plažama, okruženim borovim šumama, eukaliptusima i divno uređenim baštama. Belek je čuven po dobrim golf terenima na kojima se održavaju mnogobrojna svetska takmičenja u golfu.
 • Bodrum - Po mišljenju brojnih ljubitelja putovanja, Bodrum je najprivlačnije i najizazovnije tursko letovalište, ali i najlepši grad na obalama Egejskog mora. Stecište je umetnika, boema, bogatog sveta... Otuda i odrednica – „turski Sen Trope“.
 • Marmaris - Na dodiru Egejskog i Sredozemnog mora, a u blizini brojnih drevnih spomenika kulture u Efesu, Miletu i Pamukalama, u prostranom zalivu koji je pod bujnom mediteranskom vegetacijom smešteni su grad Marmaris i obližnji turistički kompleks Ičmeler – pravi “biseri” ove rivijere! Toplo more, duge peščane plaže, raznovrsne - cenom pristupačne - trgovine i zanatske radnje, dobro organizovana dnevna i noćna zabava, uz tradicionalno bogatu ugostiteljsku ponudu, učinili su ovaj kraj izuzetno popularnim za turiste iz mnogih zemalja.
 • Kemer se nalazi na zapadnoj obali Antalijskog zaliva, udaljen je 42 km od Antalije i okružen najlepšom prirodom u regionu. Ponosi se dugom plažom koja nosi oznaku „plava zastava“ za čistoću vode, marinom i bazarom sa mnogo prodavnica. Najveći broj ronilačkih centara u regionu nalazi se baš u ovom mestu. U blizini Kemera su ostaci likijskog grada Faselisa.
 • Side je jedan od najpoznatijih antičkih gradova u Turskoj. Njegovu okolinu oplemenjuju plantaže narova. Danas je Side slikoviti centar sa antičkim ostacima, dve peskovite plaže, brojnim radnjama i hotelima, kafićima i restoranima koji gledaju na more... U uskim ulicama se nalaze suvenirnice koje nude turske rukotvorine. U neposrednoj blizini se nalazi hram Apola, rimsko kupatilo (danas muzej), fontane, pozorište i grobnice.
 • Kušadasi, jedno od glavnih letovališta Turske, pruža izuzetne uslove za nezaboravan odmor. Nalazi se 90km južno od Izmira, trećeg grada po veličini u Turskoj. U blizini je veoma važnih istorijskih znamenitosti kao što su Efes, Didima, Priena, Milet… Veliki broj peščanih plaža kraj toplog, bistrog mora pružaju atraktivnu zabavu, kao što su: jedrenje, skijanje na vodi, odbojka na plaži…
 • Sarimsakli , letovalište i vazdušna banja na obali Egejskog mora predstavlja nosioca razvoja turizma regije Ayvalik. Poznato je po najlepšoj peščanoj plaži na celom turskom priobalju 8 km dužine, po izuzetno suvom vazduhu (svega 0,5% vlažnosti) i blizini borovih šuma u zaleđu, tako da su za nenaviknute turiste najveće letnje žega ovde podnošljive. Sarimsakli i Ayvalik međusobno su povezani linijskim mini-busevima sa polascima na svaka pola sata.

Šta treba znati ukoliko se odlučite da svoj odmor provedete u Turskoj

 • Ljudi - Turci su sradačan i gostoprimljiv narod, veoma ponosan na svoju istoriju i tradiciju, premda su veoma komunikativni trudite se da izbegavate razgovor na određene teme kao što su religija i politika.
 • Gestikulacija - izpružen prst palca ili popularni znak Ok u Turskoj ima sasvim drugo značenje.
 • Dress Code - ukoliko planirate da posetite verske objekte tokom boravka u Turskoj morate biti prikladno obučeni, ono na šta treba posebno obratiti pažnju je običaj izuvanja obuće pri ulasku u džamiju.
 • Plaćanje - preporučljivo je da kod sebe uvek imate određenu količinu novca u kešu naročito u severnirnicama i tokom poseta ruralnim područjima, u restoranima i kafićima plaćanje možete izvršiti i platnim karticama.
 • Komunikacija - Turci su veoma komunikativan i društven narod, potrudiće se da Vam objasne sve što ih pitate. Komunikacija na engleskom jeziku je na zavidnom nivou, ali svakako neće Vam škoditi ukoliko naučite nekoliko osnovnih reči i izraza iz Turskog jezika.
 • Šoping - budite spremni za cenkanje na svakom koraku. U početku će Vam svakako biti interesantno, međutim vremena može preći određeni prag tolerancije, ne uzbuđujte se previše ipak ste Vi gost u njihovoj zemlji.
 • Taksi - Uvek proverite da li je taksimetar uključen, ukoliko nije skrenite pažnju vozaču. Postoje dve tarife, gunduz – dnevna tarifa i gece – noćna tarifa koja je viša (50%). Ukoliko se putuje van granica grada, obično treba dogovoriti fiksnu cenu unapred.
 • Međunarodno zdrastveno osiguranje - bilo da putujete u sopstvenoj režiji ili ste uplatili aranžman preko turističke agencije obavezno izvadite polisu međunarodnog zdrastvenog osiguranja.
 • Identifikacija - poželjno je da uvek uz sebe imate određeni dokument za identifikaciju.
 • Radno vreme - većina muzeja, galerija, banaka i pošti otvoreni su od 09.00 do 17.00 h, šoping centri rade 7 dana u nedelji do kasnih večernjih sati.
 • Antikviteti - Treba imati na umu da je strogo zabranjeno iznošenje antikviteta, antičkih umetničkih dela i antičkih spomenika iz Turske, i na snazi su oštre kazne za osobe koje to pokušaju da učine. Da bi se omogućilo iznošenje takvih predmeta na legalan način potrebno je prethodno pribaviti sertifikate od Direkcije za muzeje.
 • Voda za piće - Voda sa česme je hlorisana, te samim tim i bezbedna za piće. Flaširane vode ima svugde i nije skupa.

Korisne informacije:

Glavni grad: Ankara
Jezik: Turski
Veći gradovi: Istanbul, Izmir
Valuta: Turska lira (TRY)
Religije: Islam
Aerodromi: Istanbul Ataturk, Antalija, Dalaman, Ankara, Izmir
Luke: Istanbul, Izmir, Mersin, Samsun
Pozivni broj (prefiks): ++90
Vremenska zona: +2 GMT

Važni telefoni u Turskoj:

Policija: 155
Žandarmerija: 156
Saobraćajna policija: 154
Hitna pomoć: 112
Vatrogasci: 110
Informacije za turiste: 170
Međunarodni operater: 115

Mobilni operateri u Turskoj

Turkcell
Vodafone
Avea

Kako do Turske - do Turske možete doći automobilom, autobusom, avionom i železničkim prevozom (do Istanbula). Zbog dužine puta preporučeno je korišćenje avionskog prevoza.

Viza - Za građane Srbije koji poseduju crveni biometrijski pasoš viza nije potrebna.

Udaljenost Beograd Istanbul autom iznosi 956 km, i trebalo bi Vam oko 12 sati vožnje
Udaljenost Beograd Kušadasi autom iznosi 1,601 km, i trebalo bi Vam oko 21 sat vožnje
Udaljenost Beograd Antalija autom iznosi 1,676 km, i trebalo bi Vam oko 22 sata vožnje

Uz predpostavku da se ne zadržavate na graničnim prelazima