Gradska kuća Novi Sad

Nazad na » Novi Sad

Gradska kuća Nalazi se u samom jezgru Novog Sada,Predstavlja kopiju gradske kuće u Gracu, monumentalno magistratsko zdanje u centru Novog Sada u neorenesansnom stilu podignuto je 1895. godine po projektu arhitekte Đerđa Molnara.Adresa: Trg slobode 1.

Gradska kuća Novi Sad mapa


Udaljenonost Novi Sad Beograd


Nalazi se u samom jezgru Novog Sada,Predstavlja kopiju gradske kuće u Gracu, monumentalno magistratsko zdanje u centru Novog Sada u neorenesansnom stilu podignuto je 1895. godine po projektu arhitekte Đerđa Molnara. Vajar Julije Anika ukrasio je fasadu alegorijskim figurama. Simbolični medaljoni u svečanoj sali su rad slikara Pavla Ružičke.

Predstavlja centar administracije novosadske opštine. Građena je u neorenesansnom stilu, sa 16 alegorijskih figura, delo Julija Anike, i gradskim grbom. Na gradskoj kući se posebno ističe visoki toranj sa zvonom Svetog Florijana, katoličkog svetitelja - zaštitnika gradova od požara. Ovo zvono je poznato i kao Matildino zvono po dobrotvorki koja je zvono poklonila novosadskim vatrogascima.Tagovi: Gradska kuća leto 2019, Novi Sad mapa