Gradske zidine Piran

Nazad na » Piran

Gradske zidine Piran je okružen fortifikacijskim zidinama koje se izgrađene i obnavljane u različitim fazama tokom vekova, prvobitno obuhvatajući oblast zapadno od Tartinijevog trga a kasnije i celog poluostrva. Veruje se da prve zidine izgrađene za odbranu naselja datiraju iz 7 veka.Adresa: Piran

Gradske zidine Piran mapa


Udaljenonost Piran Beograd


Piran je okružen fortifikacijskim zidinama koje se izgrađene i obnavljane u različitim fazama tokom vekova, prvobitno obuhvatajući oblast zapadno od Tartinijevog trga a kasnije i celog poluostrva. Veruje se da prve zidine izgrađene za odbranu naselja datiraju iz 7 veka. Veruje se da zadašnji izgled datira iz 15 veka, a najočuvaniji deo trvđave nalazi se istočno od centra grada na brdu Morgoron. Nakon nedavnih renoviranja ovaj deo utvrđenja je ponovo otvoren za posetioce koji mogu uživati u prelepom pogledu na grad i okolinu.

Utvrđenje krasi 7 prelepih kapija i to:
  • Prva Rašporova kapija - izgrađena u Gotskom stilu, prilaz iz Ruzmanove ulice.
  • Druga Rašporova kapija - Izgrađena 1470 godine, prilaz takođe iz Ruzmanove ulice.
  • Kapija Marčana - izgrađena je u renesansnom stilu 1534 godine, možete joj prići iz ulice Slobode.
  • Kapija Milje - izgrađena u 13 veku i predstavlja jednu od najstarijih kapija u gradu, nalazi se u distriktu Punta koji vodi ka moru.
  • Dolfinova kapija - najlepša i najbolje očuvana kapija u gradu. Izgrađena je 1483 godine i možete joj prići iz Savudrijske ulice.
  • Poljska kapija - Veruje se da je izgrađena u 15 veku, nalazi se u blizini nekadašnje većnice grada.
  • Kapija Svetog Đorđa - Izgrađena je u Baroknom stilu i povezana je sa gradskom sudnicom.Tagovi: Gradske zidine leto 2019, Piran mapa

Piran Istorijska nasleđa