Kazandžijsko sokače Niš

Nazad na » Niš

Kazandžijsko sokače Kazandžijsko sokače je stari urbani centar grada Niša koji je izgrađen u prvoj polovini XVIII veka u kome su bile koncentrisane kazandžijske, pinterske i mutavdžiske zanatskie radnje zajedno sa kućama zantalija koje potiču iz turskog perioda. Jedan deo od tih kuća danas je sačuvan i zaštićen je kao strukturna građevinska celina.Adresa: Kopitareva ulica

Kazandžijsko sokače Niš mapa


Udaljenonost Niš Beograd


Kazandžijsko sokače je stari urbani centar grada Niša koji je izgrađen u prvoj polovini XVIII veka u kome su bile koncentrisane kazandžijske, pinterske i mutavdžiske zanatskie radnje zajedno sa kućama zantalija koje potiču iz turskog perioda. Jedan deo od tih kuća danas je sačuvan i zaštićen je kao strukturna građevinska celina. Prema urbanističkom planu Niša iz marta 1878. godine na tom prostoru se nalazila „Sagr Cincar mahala“ , a kako turska reč „sagr“ znači zanatlija, to je ovaj deo Niša u doba Turaka prestavljao zanatlijsku četvrt. Najrazvijeniji je bio kazandžijski zanat, tako da se posle oslobođenja od Turaka pominje čak 13 kazandžija koji su radili u ovoj „kazanžijskoj čaršiji“. Poslednje kazandžijske radnje zatvorene su devedesetih godina prošlog veka.

Aleja je pod zaštitom države kao kompleks velike arhitektonske vrednosti. Danas je to Kopitareva ulica u strogom centru grada sa mnoštvom kafića i restorana gde se okuplja omladina Niša. Krajem 19. i početkom 20. veka nosila je naziv zanatlijska, a posle Prvog svetskog rata dobila je naziv Kopitareva, ali je u narodu ostala pod nazivom Kazandžisko sokače.

Kazandžijsko sokače se nalazi u strogom centru Niša i pruža se od Trga Republike (na istoku) do tržnog centra „Kalča“ (na zapadu).

Sada je ulica puna kafića i restorana i omiljeno mesto za izlazak mladih.Tagovi: Kazandžijsko sokače leto 2019, Niš mapa