Ljubljanski grad Ljubljana

Nazad na » Ljubljana

Ljubljanski grad Ljubljanski dvorac je utvrđenje na brdu iznda grada koju popularno nazivaju Ljubljanski grad i predstavlja najveću atrakcija za posetioce i poseban je gradski simbol. Do Ljubljanskog grada možete doći pešice uskim krivudavim stazama, vozeći se turističkim vozićem koji svakog sata polazi sa Prešernovog trga ili se provozati savremenom panoramskom uspinjačom.Adresa: Ljubljana

Ljubljanski grad Ljubljana mapa


Udaljenonost Ljubljana Beograd


Ljubljanski dvorac je utvrđenje na brdu iznda grada koju popularno nazivaju Ljubljanski grad i predstavlja najveću atrakcija za posetioce i poseban je gradski simbol. Do Ljubljanskog grada možete doći pešice uskim krivudavim stazama, vozeći se turističkim vozićem koji svakog sata polazi sa Prešernovog trga ili se provozati savremenom panoramskom uspinjačom.

Utvrđenje je nekada bilo zamak, kasnije rezidencija vladara i, na kraju, zatvor. Nekoliko puta je rekonstruisan, oslikavan i obnavljan. Veruje se da njegovi najstariji zidovi potiču iz rimskog perioda, mada pisani izvori svedoče o naseljavanju ovog zamka tokom 12 veka.

Danas je tvrđava arhitektonski i kulturni spomenik od posebne važnosti i svakom posetiocu pruža neverovatan ugođaj i uživanje. Sa tornja se pružaju panoramski vidici prema svim delovima grada, a po lepom danu se pogledom može obuhvatiti i trećina Slovenije.

Dvorac, Erazmova kula, nekadašnje zatvorske ćelije, Lutkarski muzej, Galerija Rustika, i na kraju Vidikovac sa očaravajućim pogledom na glavni grad Slovenije – svi poseduju najmanje jedan dobar razlog da zavirite u njihove odaje.

Do ovog veličanstvenog zamka možete stići žičarom, a cena povratne karte sa ulaznicom za toranj i virtualni muzej je 5 eura.Tagovi: Ljubljanski grad leto 2019, Ljubljana mapa

Ljubljana Istorijska nasleđa