Manastir Zlatenac Svilajnac

Nazad na » Svilajnac

Manastir Zlatenac Nekada je u Srbiji postojala Moravksa Sveta Gora koju su mnogi nazivali Resavskom. U svoj sklop ubrajala je sedam manastira od kojih se šest nalazilo u opštini Svilajnac.Adresa: bb

Manastir Zlatenac Svilajnac mapa


Udaljenonost Svilajnac Beograd


Nekada je u Srbiji postojala Moravksa Sveta Gora koju su mnogi nazivali Resavskom. U svoj sklop ubrajala je sedam manastira od kojih se šest nalazilo u opštini Svilajnac. Svih sedam manastira potiču iz vremena 14. i 15. veka.

Neki od manastira ostali su bez monaha. Danas se u selima okolo varoši Svilajnac nalazi 5 manastira a jedan od njih je Zlatenac. Smešten na kraju sela Gložane, udaljen je od centra varoši 10 km. Sagrađen je 1427.godine za vreme vladavine Despota Stefana Lazarevića.

Posvećen je Svetim Vračima, Kozmi i Damjanu. Pripada resavsko-moravskoj školi. Danas je manastir Zlatenac ženski manastir. Okružen zelenilom, predivnom prirodom i čistim vazduhom. Iz dvorišta manastira spušta se 164 stepenika do reke Morave. Kaluđerice iz manastira bave se pčelarstvom, uzgojem koza, ovaca, kokošaka i paunova, a dvorištem se šetaju tri lepo vaspitana psa. Prava oaza mira u kojoj suvišne misli o problemima nestaju.

Svilajnac bb,Srbija. Telefon: +381 35 337 242


Autor: Jelena MilivojevicTagovi: Manastir Zlatenac leto 2019, Svilajnac mapa