Miljkov Manastir Svilajnac

Nazad na » Svilajnac

Miljkov Manastir Još jedna među građevinama, koje su značajni verski objekti u opštini Svilajnac. Miljkova manastir, okružen čistom prirodom, finim vazduhom i prijatnim ljudima, nalazi se na 7 kilometara od centra varoši Svilajnac, kod sela Gložane.Adresa: Selo Gložane, Svilajnac
Web sajt: www.miljkov-manastir.info

Miljkov Manastir Svilajnac mapa


Udaljenonost Svilajnac Beograd


Još jedna među građevinama, koje su značajni verski objekti u opštini Svilajnac. Miljkova manastir, okružen čistom prirodom, finim vazduhom i prijatnim ljudima, nalazi se na 7 kilometara od centra varoši Svilajnac, kod sela Gložane. Na desnoj obali reke Morave. Po predanjima pripadao je nekadašnjoj Moravskoj (Resavskoj) svetoj Gori. Svoje sadašnje ime dobio je u drugoj polovini 18. veka, raniji naziv bio je Manastir Bukovica. Nije poznato ko je podigao Miljkov manastir ali prvi put se pominje u "Hrisovulji Kneza Lazara" iz 1374. godine. Manastir je 1787. godine obnovljen od strane trgovca iz Gložana Miljka Tomića po kome je i dobio sadašnje ime. Kada zađete među starosedeoce ove varoši Svilajnca čućete da je iskušenik Miljkovog manastira bio I otac Tadej.

Crkva koja se nalazi u sklopu imanja posvećena je Vavedenju Presvete Bogorodice. Jednostavna bela fasada govori o skromnosti ljudi koji su boravili i koji dolaze ovde. Najlepše je otići u nedeljno jutro, kada je služba. Čućete cvrktu ptica i fine glasove koji će vam poželeti dobrodošlicu.


Autor: Jelena MilivojevicTagovi: Miljkov Manastir leto 2019, Svilajnac mapa