Mokra pećina Banja Vrujci

Nazad na » Banja Vrujci

Mokra pećina Najinteresantiji i najvredniji prirodni turistički potencijal Ravne Gore predstavlja Mokra pećina, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 645 m. Smeštena je na levoj dolinskoj strani reke Graba, koja je jedini hidrografski element ovog prostora.Adresa: bb

Mokra pećina Banja Vrujci mapa


Udaljenonost Banja Vrujci Beograd


Najinteresantiji i najvredniji prirodni turistički potencijal Ravne Gore predstavlja Mokra pećina, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 645 m. Smeštena je na levoj dolinskoj strani reke Graba, koja je jedini hidrografski element ovog prostora. Upravo se u Mokroj pećini i nalazi izvorište reke.

Pećina se nalazi u zoni dodira krečnjacke krpe Ravne gore i serpentina istočnih ogranaka Maljena. Sastoji se iz jednog kanala i sistema dvoranica i uskih bočnih kanala. Ukupna dužina pećine je 395 m, visinska amplituda iznosi približno 16 m. Lako je pristupačna na celoj dužini. Od sedamdesetog do osamdesetog metra u pećini se razvio bogat pećinski nakit, gde se posebno ističe stalaktitska draperija dugačka 4,5 m. Celom dužinom teče pećinski potok.

Istorijski značaj pećine leži u činjenici da je u prvim mesecima drugog svetskog rata na ovim prostorima služila kao skrovište vojnicima Jugoslovenske vojske. Zbog toga je i zovu "Dražina pećina". Prvobitno skrovište oficira i vojnika bila je suva pećina koja se nalazi nedaleko od mokre, na većoj nadmorskoj visini, ali je štab premešten u mokru pećinu zbog pijaće vode.

Mokra pećina se nalazi na desetak minuta hoda od memorijalnog kompleksa Ravna Gora i crkve Sveog Đorđa.


Autor: ZlatkoTagovi: Mokra pećina leto 2019, Banja Vrujci mapa

Banja Vrujci Pećine