Oblačinsko jezero Niš

Nazad na » Niš

Oblačinsko jezero Oblačinsko jezero je prirodno jezero u jugoistočnoj Srbiji, dvadesetak kilometara zapadno od Niša, u blizini Malog Jastrebca. Jezero je približno okruglog oblika i prečnika oko 1km, nadomak sela Oblačina, (Opština Merošina).Adresa: Oblačina

Oblačinsko jezero Niš mapa


Udaljenonost Niš Beograd


Oblačinsko jezero je prirodno jezero u jugoistočnoj Srbiji, dvadesetak kilometara zapadno od Niša, u blizini Malog Jastrebca. Jezero je približno okruglog oblika i prečnika oko 1km, nadomak sela Oblačina, (Opština Merošina). Vidljivo je čak i sa visine od oko 10.000 m.

Šezdesdesetih godina 20. veka, pokraj jezera izgrađen je javni bazen širine-dužine skoro 100m, košarkaški teren i fudbalsko igralište kao i motel sa bungalovima na obali jezera. Na obalama jezera tada je izgrađeno i vikend naselje. U to vreme bilo je to najposećenije dnevno letovalište Nišlija i uopšte svih iz okoline (i Prokuplje je udaljeno dvadesetak kilometara). Nebrigom vlasti objekti su zapušteni sredinom osamdesetih godina.

Međutim, početkom 21. veka okolina jezera je ponovo uređena tako da je pročišćena obala jezera i napravljena visoka zemljana obala.

Bazen je predat privatnom licu na upravljanje i sada je to uređeni ribnjak za šarane. U proleće se na jezeru odvijaju akcije izviđača međunarodnih razmera, tako da se jezero očisti, kako voda, tako i obala, tako da je i sada omiljeno izletište Nišlija i Prokupčana.

Na jezeru se svake godine održavaju i takmičenja mladih sportskih ribolovaca. Jezero redovno poribljava ribolovačko udruženje iz Niša koje i gazduje trenutno ovim jezerom. Jezero sa okolinom pruža izvanredne mogućnosti za odmor, zabavu i turizam.Tagovi: Oblačinsko jezero leto 2019, Niš mapa

Niš Reke, jezera i vodopadi