Pamukkale Kušadasi

Nazad na » Kušadasi

Pamukkale Mesto je dobilo ime Pamukkale, što znači "dvorac pamuka" i ima spektakularan pogled na čitavu oblast. Blistave bele krečnjačke terase čine termalne izvore, a nastale su formiranjem stalaktita, patholesa i katarakta.Adresa: Pamukkale

Pamukkale Kušadasi mapa


Udaljenonost Kušadasi Beograd


Mesto je dobilo ime Pamukkale, što znači "dvorac pamuka" i ima spektakularan pogled na čitavu oblast. Blistave bele krečnjačke terase čine termalne izvore, a nastale su formiranjem stalaktita, patholesa i katarakta. Voda u terasama je bogata sodom bikarbonom a njena temperatura je 33 stepena.

Neobično prirodno i istorijsko mesto prekriveno blistavim belim zamkovima, nalik na kaskade, Pamukkale je nešto što obavezno morate posediti kada dođete u Kušadasi.
Pošto je voda koja se sliva sa planine i puni kaskade nešto slabijeg intenziteta nego ranije pa ne puni sve podjednako, napravljen je sistem cevi koji prebacuje vodu ravnomerno na sve delove planinskih terasa u određenom vremenskom intervalu (pa se dešava da su neki bazeni prazni dok se puni drugi deo planine).

Lokalitete se nalazi na oko 200 km istočno od Kušadasija, u unutrašnjosti Turske. Uz termalne izvore nalazio se antički grad Hierapolis, čiji ostaci i danas postoje kao turistička atrakcija i bogato arheološko nalazište. Tu je muzej Hijerapolisa, obnovljeno antičko pozorište koje se koristi za pozorišni festival, oaza u sred ostataka starog grada adaptirana za turiste čija je posebna atrakcija Kleopatrino kupatilo... kupanje u tom bazenu se plaća 10 eura. Takođe, uz grad se nalazi i velika nekropola s obzirom da je Hijerapolis bio najpoznatija banja antičkog svega i mnogi su dolazili ovde da leče ili sačekaju kraj života.


Autor: ZlatkoTagovi: Pamukkale leto 2019, Kušadasi mapa