Park Ćirila i Metodija Beograd

Nazad na » Beograd

Park Ćirila i Metodija Park Ćirila i Metodija, kod Vukovog spomenika, je jedini koji je sačuvao prvobitni izgled iz prve polovine prošlog veka.

Braća Ćirilo (pre zamonašenja Konstantin, rođen 826.Adresa: Kod Vukovog spomenika

Park Ćirila i Metodija Beograd mapa


Udaljenonost Beograd Beograd


Park Ćirila i Metodija, kod Vukovog spomenika, je jedini koji je sačuvao prvobitni izgled iz prve polovine prošlog veka.

Braća Ćirilo (pre zamonašenja Konstantin, rođen 826. ili 827-869), mlađi brat i Metodije, stariji brat (umro 885), rodom su iz Soluna. Bili su učeni ljudi koji su zauzimali važne položaje. Ćirilo je bio učitelj filozofije i bibliotekar u crkvi Svete Sofije u Carigradu, a Metodije visoki državni činovnik. Po želji vizantijskog cara Mihajla Trećeg, a na molbu moravskog kneza Rastislava, njih dvojica su dobili zadatak da, kao monasi - misionari, idu u Moravsku i tamo propovedaju hrišćansko učenje među neznabožačkim Slovenima.

Misija je imala svoju političku pozadinu i trebala je da osigura vizantijski uticaj u tom delu Evrope. Ćirilo i Metodije su pre puta na staroslovenski preveli potrebne sveštene knjige i na taj način stvorili prvi slovenski književni jezik. Zbog potreba misije Ćirilo je sastavio novu azbuku (glagoljicu). Njihov misionarski rad među moravskim Slovenima izazvao je nemačko sveštenstvo da se na njih žali Rimu, što je dovelo do njihovog odlaska u Rim da bi se opravdali. Tamo Ćirilo umire i biva sahranjen u Crkvi sv. Klimenta. Papa je odobrio dalji rad Metodiju i postavio ga je za arhiepiskopa panonskog i moravskog. Pri povratku, nemački sveštenici su zatvorili Metodija i on se jedva spasao, da bi, ubrzo zatim, bio prinuđen na ponovo ide u Rim kako bi se branio od novih optužbi.

Po povratku iz Rima, Metodije je umro. Posle njegove smrti učenici Ćirila i Metodija prognani su iz Moravske i većina njih je došla na Balkan u sredine u kojima su nastavili rad svojih učitelja.Tagovi: Park Ćirila i Metodija leto 2019, Beograd mapa