Pećina Ceremošnja Požarevac

Nazad na » Požarevac

Pećina Ceremošnja

Pećina Ceremošnja je udaljena od Kučeva 15 km, a do pećine vodi asfaltni put.   Arena je najveća i najatraktivnija dvorana u Ceremošnji.Adresa: Kučevo

Pećina Ceremošnja Požarevac mapa


Udaljenonost Požarevac Beograd


Pećina Ceremošnja je udaljena od Kučeva 15 km, a do pećine vodi asfaltni put.  Arena je najveća i najatraktivnija dvorana u Ceremošnji. Dvorana je nepravilno kružnog obika i veoma podseća na amfiteatre starog Rima, zbog čega je i dobila ime. Pećinski nakit u Areni je vrhunskog kvaliteta. U blizini je i stalagmit „Mladoženja“, i čudno srasla dva pećinska stuba „Drugovi“. Okolina pećine je veoma lepa. Na rastojanju od samo nekoliko kilometara turisti mogu videti više zanimljivih lokaliteta. Na padinama Velikog Štubeja su Bigar pećina i Golubanjska pećina, vodopad Siga, kao i ostaci keltskog utvrđenja Arsin grad.U pećini su pronađeni ostaci pećinskog medveda koji je živeo pre oko 100.000 godina.Od pećine Ceremošnja do Velikog Štubeja izgrađen je put, tako ovaj vrh odličan vidikovac sa koga se pruža nezaboravan pogled na ravno Pomoravlje, talasastu Šumadiju i strme obronke Južnih Karpata u susednoj Rumuniji.

Ispred ulaza je sjajno mesto za kampovanje. Trava, mala etno-kolibica, kafanica, drveni stolovi i klupe. Inače unaokolo nema ničega drugog. Za posetu pećini raspitati se u kafani - vlasnik je i vodič. U pećini postoji električno svetlo (reflektori), ide se betoniranom stazom u dužini od oko 800m. Obući odeću sa dugim rukavima i nogavicama.
Tagovi: Pećina Ceremošnja leto 2019, Požarevac mapa