Pozorište na Terazijama Beograd

Nazad na » Beograd

Pozorište na Terazijama
Pozorište na Terazijama je osnovano 1949. godine kao „Humorističko pozorište“ stalna, repertoarska ustanova pozorišne kulture, muzičkog i komedijskog žanra.Adresa: Trg Nikole Pašića 3

Pozorište na Terazijama Beograd mapa


Udaljenonost Beograd Beograd


Pozorište na Terazijama je osnovano 1949. godine kao „Humorističko pozorište“ stalna, repertoarska ustanova pozorišne kulture, muzičkog i komedijskog žanra. Od 1954. do 1959. godine zove se „Beogradska komedija“. Spajanjem sa Beogradskim dramskim pozorištem 1959. godine dobija ime „Savremeno pozorište“. Konačno, u pozorišnoj sezoni 1975/76 ponovo postaje samostalno i dobija sadašnje ime „Pozorište na Terazijama“.
Kao jedinstveno pozorište u našoj zemlji ima stalni administrativno-tehnički i izvođački sastav koji čine: glumački, baletski, horski i orkestarski ansambl, ukupno oko 200 ljudi, kao i veći broj spoljnih saradnika širokog spektra umetničkih i scenskih delatnosti. Tokom više od pola veka postojanja, uvek odlično prihvaćeno od strane najšire publike, ali i kritike, Pozorište na Terazijama je svojom doslednom repertoarskom politikom pratilo zbivanja na svetskoj muzičkoj i komediografskoj sceni. Posebno se neguje i razvija domaće dramsko stvaralaštvo, komedije, operete i muzički komadi ("Stolica koja se ljulja", „Splitski akvarel", „Ubi il ' poljubi", „Mala Florami“...), kao i svetske hitove ("Oklahoma", „Priča sa zapadne strane", „Helo Doli", „Violinista na krovu", „Cigani lete u nebo", „Čovek od La Manče", „Moja ljupka dama", „Kabare", „Neki to vole vruće“...).
Poslednjnih godina, repertoarska delatnost Pozorišta na Terazijama doživljava ubrzan umetnički i marketinški uspeh. Izuzetnu gledanost postižu komedije „Dr", „Paradoks", zatim mjuzikl „Neki to vole vruće", dok su „Lutka sa naslovne strane", "Jubilej" (apsolutni pobednik Dana komedije u Jagodini 2000.), „Briljantin", „Golje" i „Poljubi me Kejt" već postali kultni pozorišni događaji, za kojima interesovanje postoji i van granica naše zemlje.


Telefon: +381 11 32 29 943Tagovi: Pozorište na Terazijama leto 2019, Beograd mapa