Ribničko jezero Zlatibor

Nazad na » Zlatibor

Ribničko jezero


Pored veštačkog jezera u samom centru Zlatibora, postoji još jedno daleko veće, Ribničko jezero koje jedan od gorskih bisera Zlatibora. Zlatiborski vodovod koristi vodu ovog jezera.Adresa: Ribnica, 31315 Zlatibor

Ribničko jezero Zlatibor mapa


Udaljenonost Zlatibor Beograd


Pored veštačkog jezera u samom centru Zlatibora, postoji još jedno daleko veće, Ribničko jezero koje jedan od gorskih bisera Zlatibora. Zlatiborski vodovod koristi vodu ovog jezera.

Ribnica - turističko selo na centralnom dijelu Zlatibora. Ribnica je bila jedno od prvih zlatiborskih sela koja su počela sa turizmom. Još u vrijeme Jovana Mićića (početak XVIII stoljeća), ovdje se nalazila jedna kafana. Osim rijetkih turista, u to vrijeme, ovo mjesto su redovno posjećivale samo porodice bogatih užičkih trgovaca stokom. Nakon Prvog svjetskog rata, u Užicu je osnovano društvo "Zlatibor" koje je za cilj imalo unaprijeđenje i izgradnju Ribnice. Na Crnom Rzavu kod Ribnice je 1971-ve godine podignuta brana, pa je napravljeno vještačko jezero za snabdijevanje Kraljevih Voda i Čajetine pijaćom vodom.

 Jezero se nalazi u mestu Ribnica, na putu ka ski-centru Tornik. Iako je kupanje zvanično zabranjeno, tokom letrnjih meseci brojni turisti se rashlađuju u kristalno čistoj vodi jezera.

Tagovi: Ribničko jezero leto 2019, Zlatibor mapa