Ruski dom Beograd

Nazad na » Beograd

Ruski dom Ruski centar za nauku i kulturu (RCNK) „Ruski dom“ u Beogradu je jedan od 44 ruskih kulturnih centara koji danas rade širom sveta.
Istorijat nastanka i postojanja „Ruskog doma“ tesno je vezan za  duhovnu, kulturnu i naučnu delatnost predstavnika ruske emigracije koja je živela u Kraljevini SHS posle oktobarske revolucije 1917.Adresa: Kraljice Natalije 33

Ruski dom Beograd mapa


Udaljenonost Beograd Beograd


Ruski centar za nauku i kulturu (RCNK) „Ruski dom“ u Beogradu je jedan od 44 ruskih kulturnih centara koji danas rade širom sveta.
Istorijat nastanka i postojanja „Ruskog doma“ tesno je vezan za  duhovnu, kulturnu i naučnu delatnost predstavnika ruske emigracije koja je živela u Kraljevini SHS posle oktobarske revolucije 1917. godine.
Ideja stvaranja kulturnog centra pokrenuta je od strane ruskih emigranata i naišla je na  podršku kralja Aleksandra  Karađorđevića,  Patrijaraha Srpskog Varnave, akademika Aleksandra Belića i drugih vodećih državnih i društvenih stvaralaca Srbije.
Dom je urađen po projektu talentovanog ruskog arhitekte V.F. Baumgartena i otvoren kao kulturni centar 9. 04.1933. god. I danas se smatra jednim od lepših građevina u Beogradu.
Posle 1945. godine u prostorijama Ruskog doma, koje je Vlada Jugoslavije predala Sovjetskom Savezu bio je smešten Dom sovjetske kulture (od 1994. god. – Ruski centar za nauku i kulturu).
Delatnost RCNK u Beogradu – jednog od najstarijih stranih kulturnih centara – je sastavni deo kulturnog i naučnog života ne samo Beograda već i Srbije.
U našem kulturnom centru je Koncertna sala sa odličnim akustičkim karakteristikama, kapaciteta oko 390 mesta, Sala za izložbe površine 200 m2, sala za konferencije i muzički salon u kojima se neprekidno održavaju kulturne i naučne manifestacije učesnika iz Rusije ili Srbije.
Zahvaljujući naporima zaposlenih u RCNK, razrađeni su dugoročni projekti, koji objedinjuju različite pravce duhovnog, kulturnog i naučnog života a koji su posvećeni tradicionalnoj i savremenoj Rusiji.
RCNK daje veliki značaj kursevima ruskog jezika, čiji polaznici imaju mogućnost da dobiju državni sertifikat. Radeći u bliskom kontaktu sa naučnim i obrazovnim organizacijama u Srbiji organizuju se mnogobrojne manifestacije koje popularišu ruski jezik.
Savremeni život zahteva prilagođavanje metoda učenja i usavršavanje znanja jezika. U tom smislu razrađen je projekat sa kompanijom „Montavia“ (Beograd) i Državnim institutom za ruski jezik „A.S. Puškin“ (Moskva) i RCNK u Beogradu „Ruski u Rusiji“. Učesnicima projekta omogućeno je učenje ruskog jezika u ruskim obrazovnim ustanovama, ekskurzije po Moskvi i okolini.
U Ruskom domu se organizuju naučno-tehničke izložbe, prezentacije ruskih naučnih instituta i fakulteta, susreti sa naučnicima iz Rusije različitog profila. RCNK ima bazu podataka novih ruskih tehnologija, koje predstavljaju interes partnerima iz Srbije.
Kulturni program je vrlo bogat i obuhvata učešće mladih izvođača, poznatih majstora iz obe zemlje. Izložbe slika ruskih i srpskih umetnika, urađene u različitim tehnikama i umetničkim pravcima menjaju se svake dve nedelje.
Umetnički i prijateljski kontakti vezuju nas sa različitim omladinskim organizacijama i obrazovnim ustanovama u Srbiji, sa kojima RCNK organizuje različite manifestacije u prostorijama Ruskog doma i van njega. Više manifestacija RCNK kao što su projekcije novih ruskih filmova održavaju se uz podršku Asocijacije studenata sovjetskih i ruskih fakulteta iz Srbije i Crne Gore.
Naš centar ima lepu tradiciju razmene kulturnih i naučnih programa sa gradovima i regionima Srbije. Veliki interes publike probudili su programi koje su pripremili gradovi Novi Sad, Vršac, Požarevac, Smederevo, Svilajnac i dr.
Veliku pažnju poklanjamo i najmlađima. Za male Beograđane svake godine organizuju se novogodišnji dečji programi u kojima učestvuju ruski tradicionalni likovi Deda Mraza i njegove unuke Sneguljice, pozorišne predstave uz učešće glumaca iz Rusije, projektuju se najbolji igrani i animirani filmovi za decu.
Duboko poštujemo starije pokoljenje  – naročito veterane Drugog svetskog rata i sa velikom radošću otvaramo vrata našeg Ruskog doma. Trudimo se da očuvamo njihovo životno iskustvo i znanja, da očuvamo dobre tradicije prijateljstva među našim narodima.
Važno mesto u radu RCNK zauzima biblioteka – jedna od najvećih ruskih biblioteka u Evropi. Fond biblioteke je 60.000 primeraka knjiga ruskih autora, klasične i savremene književnosti. Najveći broj korisnika biblioteke su učenici škola i gimnazija, studenti. Popularne su beletristika, naučno-tehnička literatura i dela književnosti za decu
Čitaonica daje mogućnost posetiocima da se upoznaju sa ruskim dnevnim izdanjima i časopisima kao i sa stalnim i tematskim izložbama knjiga (kao pomoć onima koji uče ruski jezik). Za godinu dana u proseku biblioteku Ruskog doma poseti više od 3000 čitalaca.
Ruski dom ima takođe i videoteku koja poseduje više od 1600 filmova različitih žanrova, filmove za odrasle i decu. Uspešno radi i fonoteka koja poseduje kasete i diskove sa klasičnom i ruskom narodnom muzikom.
Zahvaljujući svojim izložbenim materijalom, filmskim fondom, knjigama RCNK se aktivno uključuje u organizaciju različitih festivala, konferencija i drugih kulturnih događanja kako u Beogradu, tako i šire. Često se u Ruskom domu organizuju i humanitarne akcije.
Intenzivni rad Ruskog doma nije omelo ni bombardovanje 1999. godine. Ruski centar ni jedan dan nije prekinuo svoje aktivnosti u tom vrlo teškom periodu. Vrlo često manifestacije su bile organizovane pod vrlo neobičnim uslovima – 24. maja 1999. godine, kada je čitav Beograd ostao bez električne energije, proslavljen je Dan slovenske pismenosti i kulture uz sveće!
Zaposleni u Ruskom domu daju svoj maksimum da bi programi centra zadobili pažnju što šire publike.
Dođite, bićete uvek rado viđen gost u Ruskom domu.
Dobro došli!Telefon: +381 11 26 42 178Tagovi: Ruski dom leto 2019, Beograd mapa