Stari dvor Beograd

Nazad na » Beograd

Stari dvor Stari Dvor je reprezentativno zdanje u Beogradu, na uglu Ulice Kralja Milana i ulice Dragoslava Jovanovića, čiji glavni ulaz gleda na Trg Nikole Pašića. Dvor, koji je podigao kralj Milan Obrenović u periodu 1881–1884, je bila rezidencija kralja Petra I Karađorđevića (u periodu 1903–1921) i kralja Aleksandra I (1921–1922), a danas je sedište Skupštine grada Beograda.Adresa: Kralja Milana

Stari dvor Beograd mapa


Udaljenonost Beograd Beograd


Stari Dvor je reprezentativno zdanje u Beogradu, na uglu Ulice Kralja Milana i ulice Dragoslava Jovanovića, čiji glavni ulaz gleda na Trg Nikole Pašića. Dvor, koji je podigao kralj Milan Obrenović u periodu 1881–1884, je bila rezidencija kralja Petra I Karađorđevića (u periodu 1903–1921) i kralja Aleksandra I (1921–1922), a danas je sedište Skupštine grada Beograda.
Ovu je zgradu u duhu akademizma i sa renesansnom dekoracijom projektovao Aleksandar Bugarski.[1] To je veoma reprezentativno zdanje, koje su prvobitno krasile i dve velike kupole sa pozlaćenim krunama na vrhu. Međutim kako je zgrada Starog Dvora teško oštećena u oba Svetska rata, današnji izgled Dvora se delimično razlikuje od prvobitnog. Neki delovi palate su potpuno uništeni (na primer Dvorska kapela) ili su izmenjeni do neprepoznatljivosti (veliko stepenište, Prestona dvorana, i sl.) U socijalističkom periodu, glavni toranj je krasila zvezda petokraka, koja je tokom demonstracija 1996–1997. zamenjena pozlaćenim dvoglavim orlom raširenih krila, darom beogradskih zlatara.
U ovom Dvoru je bila zvanična Kraljevska Rezidencija, ali je palata povremeno korišćena i u druge svrhe. Tako je ovde 1919. i 1920. godine zasedala Skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. U ovom Dvoru su priređivani zvanični prijemi i druge državne funkcije.
Sada je koristi Skupština grada Beograda.
Tagovi: Stari dvor leto 2019, Beograd mapa