Staro smederevsko groblje Smederevo

Nazad na » Smederevo

Staro smederevsko groblje


Staro groblje u Smederevu formirano je oko srednjovekovnog hrama Uspenja Presvete Bogorodice. Danas je to memorijalni kompleks čije jezgro čine crkva iz 15.Adresa: Narodnog fronta

Staro smederevsko groblje Smederevo mapa


Udaljenonost Smederevo Beograd


Staro groblje u Smederevu formirano je oko srednjovekovnog hrama Uspenja Presvete Bogorodice. Danas je to memorijalni kompleks čije jezgro čine crkva iz 15. veka, kapela Dine Mančića i Spomen-kosturnica sa zvonikom. Smederevski trgovac Dina Mančić bio je veliki narodni dobrotvor i osnivač Fonda za podizanje Gimnazije u Smederevu i školovanje siromašnih đaka. Prema njegovoj želji, iznad grobnice Mančića sazidana je 1884. godine kapela po projektu arhitekte Aleksandra Bugarskog.

Zapadno od srednjovekovne crkve podignuta je Spomen-kosturnica stradalim u petojunskoj eksploziji 1941. godine. Komesarijat za obnovu grada poverio je izradu spomen obeležja Aleksandru Deroku. Na Karađorđevom brdu nedaleko od starog groblja nalaze se gotovo zaboravljeno Jevrejsko groblje i Nemačko groblje, koje je posle Drugog svetskog rata pretvoreno u Pionirski park.

//www.smederevowelcome.com/sr/staro-smederevsko-groblje.html


Autor: Smederevo WelcomeTagovi: Staro smederevsko groblje leto 2019, Smederevo mapa

Smederevo Turističke atrakcije