Taorska vrela Divčibare

Nazad na » Divčibare

Taorska vrela Najlepši izvori u valjevskom kraju su sigurno Taorska vrela. Fotografije Taorskih vrela su nekad ponosito krasile svaku brošuru koja je služila za predstavljanje nekadašnje velike države SFRJ.Adresa: Donji Taor

Taorska vrela Divčibare mapa


Udaljenonost Divčibare Beograd


Najlepši izvori u valjevskom kraju su sigurno Taorska vrela. Fotografije Taorskih vrela su nekad ponosito krasile svaku brošuru koja je služila za predstavljanje nekadašnje velike države SFRJ. Međutim, za potrebe kosjerićkog vodovoda, 80-ih godina prošlog veka, vrela su kaptirana, voda je odvedena, pa je tako narušena i lepota ovih vrela. S obzirom na to da najviše vode ima u rano proleće, logično je da je to idealno doba godine kad vrela u najvećem obimu pokazuju svoj originalni izgled.

Taorska vrela se nalaze na teritoiji grada Valjeva u Donjem Taoru, nedaleko od puta za Makovište. U ovom predivnom prirodnom prostoru, nekad je postojalo 12 vodenica, a sada ih je ostalo samo nekoliko. U podnožju krečnjačkog platoa, na jugoistočnom kraju sinklinalne doline, sa severne strane oivičenog okomitom liticom visine 5, širine pri dnu 3 m, iz pećinskog otvora izbija vrelo. Na relativno kratkom rastojanju preko nataloženih bigrenih naslaga, stvoreni su brojni slapovi i vodopadi. Vrela se ulivaju u reku Skrapež, kojoj je izvorište ispod planine Povlen.

Do vrela možete doći iz Valjeva putem koji ide preko Lelića i Mravinjaca. Ako dolazite automobilom iz centralne Srbije, preko Kosjerića krenete prema Sečoj Reci i kod cementare Titan skrenete desno asvaltnim putem ka Bobiji, pa dalje ka Makovištu.

Autobus iz Valjeva vozi do Donjeg Taora. Autobus iz Kosjerića vozi kružnim putem Kosjerić – Seča Reka – Varda – Ćebići – Makovište – Bobija i nazad do Kosjerića. Jedna od usputnih stanica Sijanje je samo na kilometar-dva od Taorskih Vrela.


Autor: FB-Turisticka Organizacija ValjevoTagovi: Taorska vrela leto 2019, Divčibare mapa