Timacum Minus Knjaževac

Nazad na » Knjaževac

Timacum Minus Timacum Minus, drugačije zvana Ravna ili Kuline po mestima u blizini je staro vojno utvrđenje i arheološki lokalitet, najstariji u Timočkoj krajini. Datira iz prvog veka naše ere što su najraniji otkriveni tragovi prisustva Rimljana na ovim prostorima, a takođe je otkriveno da se tvrđava koristila do Justinijanove obnove cartsva u šestom veku.Adresa: Ravna

Timacum Minus Knjaževac mapa


Udaljenonost Knjaževac Beograd


Timacum Minus, drugačije zvana Ravna ili Kuline po mestima u blizini je staro vojno utvrđenje i arheološki lokalitet, najstariji u Timočkoj krajini. Datira iz prvog veka naše ere što su najraniji otkriveni tragovi prisustva Rimljana na ovim prostorima, a takođe je otkriveno da se tvrđava koristila do Justinijanove obnove cartsva u šestom veku.

Timacum Minus je nekada sačinjavao utvrđeno naselje sa termama, nekropolama, hramovima i drugim rimskim objektima, a istraživanjima koja su počela još daleke 1899. godine otkriven je veliki broj predmeta iz rimskog perioda kao što su novac, nakit, razne posude, koje se danas čuvaju u Zavičajnom muzeju u Knjaževcu.

Timacum Minus se nalazi kod sela Ravna, na obali Belog Timoka, 2 km zapadno od magistralnog puta Knjaževac - Zaječar. U neposrednoj blizini nalazi se i novoigrađeni Arheo etno park Ravna, sa muzejskom postavkom i istraživačkom stanicom za studente i naučnike koji rade na lokalitetu Timacum Minus.


Autor: ZlatkoTagovi: Timacum Minus leto 2019, Knjaževac mapa

Knjaževac Istorijska nasleđa