Tvrđava Koznik Vrnjačka Banja

Nazad na » Vrnjačka Banja

Tvrđava Koznik Stari župski grad Koznik leži na izvanredno slikovitoj kupastoj planini iznad plodne doline reke Rasine, 8 km zapadno od Aleksandrovca. Grad se vezuje za ime velikog čelnika Radiča Postupovića koji se u istoriji pominje u vreme despota Stevana, izmedu 1413.Adresa: Aleksandrovac

Tvrđava Koznik Vrnjačka Banja mapa


Udaljenonost Vrnjačka Banja Beograd


Stari župski grad Koznik leži na izvanredno slikovitoj kupastoj planini iznad plodne doline reke Rasine, 8 km zapadno od Aleksandrovca. Grad se vezuje za ime velikog čelnika Radiča Postupovića koji se u istoriji pominje u vreme despota Stevana, izmedu 1413. i 1435. godine.

Podignut na mestu gde je verovatno već i u antičko doba postojalo utvrđenje. Koznik ima dominantni položaj nad celim predelom, koji se i danas naziva Rasinom. Od samog grada, čija je osnova nepravilnog oblika, očuvani su zidovi sa tri četvrtaste kule velikih razmera i sa nekoliko manjih, od kojih neke još samo delimično postoje. Na južnoj strani vide se pod gradom tragovi podgrada sa ostacima jedne kule.

Pored grada danas prolazi odličan asfaltni put koji se u Grčaku račva prema Jošaničkoj i Vrnjačkoj Banji a u Boturićima prema Brusu i Aleksandrovcu od koga je udaljen 11km.

U sklopu Noći muzeja 2009. godine, u tvrđavi Koznik je bila smeštena postavka pod nazivom „Život u srednjovekovnom zamku“. Danas je delimično konzervirana i nalazi se pod zaštitom republike Srbije kao spomenik kulture od velikog značaja.Tagovi: Tvrđava Koznik leto 2019, Vrnjačka Banja mapa

Vrnjačka Banja Istorijska nasleđa