Tvrđava Resava Despotovac

Nazad na » Despotovac

Tvrđava Resava Resava je srednjovekovno utvrđenje podignuto radi zaštita manastira Resave - Manasije. Izgrađeno je između 1408.Adresa: Resava

Tvrđava Resava Despotovac mapa


Udaljenonost Despotovac Beograd


Resava je srednjovekovno utvrđenje podignuto radi zaštita manastira Resave - Manasije. Izgrađeno je između 1408. i 1418. godine za vreme despota Stefana Lazarevića. U njemu je bio jedan od najznačajnijih centara u XV veku u kojem su pisane i prevođene knjige i usavršavan pravopis starog srpskog jezika. Turci su prvi put zauzeli tvrđavu 1439., a definitivno 1458. godine.

Tvrđava ima nepravilnu poligonalnu osnovu sa 11 kula. Najveća je donzon kula poznatija kao "Despotova kula". I na zidovima i na kulama izgrađen je veliki broj odbrambenih ekera, masikula, koji su povezani unutrašnjim hodnicima. Sve kule su imale zubce za strelce. Pored crkve Svete Trojice, u unutrašnjosti utvrđenja bila je velika manastirska trpezarija i zgrade za stanovanje monaha.

Utvrđenje Resava okružuje manastir Manasiju i nalazi se na oko 3 km od Despotovca i oko 25 km od autoputa Beograd - Niš kod Jagodine.


Autor: ZlatkoTagovi: Tvrđava Resava leto 2019, Despotovac mapa