Usta istine Rim

Nazad na » Rim

Usta istine Bocca della Verità ili Usta istine su čuvena turistička atrkacija u Rimu i predstavljaju relejf na kojem je isklesano lice bradatog čovjeka, sa rupama na mjestima gdje su usta, oči i nos. Ne zna se tačno kako su nastala, a tokom istorije bila su posvećena mnogim paganskim kultovima: Jupiteru, Oraklu.Adresa: Piazza della Bocca della Verità

Usta istine Rim mapa


Udaljenonost Rim Beograd


Bocca della Verità ili Usta istine su čuvena turistička atrkacija u Rimu i predstavljaju relejf na kojem je isklesano lice bradatog čovjeka, sa rupama na mjestima gdje su usta, oči i nos. Ne zna se tačno kako su nastala, a tokom istorije bila su posvećena mnogim paganskim kultovima: Jupiteru, Oraklu.

Legenda koja čini ovaj antički reljef atraktivnim je sledeća:

Kad neko stavi ruku kroz otvor na ustima i izgovori neku misao, može izvaditi ruku, samo ako je rekao istinu. Ovaj detektor laži se koristi često radi utvrđivanja vernosti mladih parova i kažu da je nepogrešiv i danas.

Slava reljefa Usta istine je porasla u celom svetu nakon američkog filma iz 1953. godine Praznik u Rimu, u kojem ih glumci, Gregori Pek i Odri Hepbern koriste. Usta istine i danas posećuje veliki broj turista iz celog sveta.

Usta istine se nalaze u crkvi Santa Maria in Cosmedin.Tagovi: Usta istine leto 2019, Rim mapa