Atina

Atina Atina (grčki: Αθηνα, Athína), je glavni grad Grčke sa gradskom populacijom od 3,7 miliona stanovnika. Ona je na mnogo načina rodno mesto klasične Grčke, a samim tim i zapadne civilizacije.

Vreme u Atini - U proleće i jesen je najbolje vreme za posetu Atini. Leto može biti izuzetno toplo i suvo za vreme toplotnih talasa, ali to se retko dešava. Zima je definitivno najlošije doba, sa povremenim kišnim ili snežnim danima, ali je takođe i idealno vreme da se uštedi novac, dok uživate u gradu bez bezbrojno drugih putnika i turista.

Šta videti u Atini?

Na prvi pogled, čini se da je Atina u potpunosti sastavljena od neprijatnosti, od četiri do šest betonskih zgrada – skladišta, kojima nedostaje karakter i bolja obojenost, ali ako pogledate iza toga, naći ćete male dragulje ušuškane među sivilo. Oblasti u podnožju Akropolja, Anafiotika, Plaka, Monastirakija i Thissioa su dom mnogim divnim neoklasične zgradama, modernim i tradicionalnim kafićima i prodavnicama, uskim krivudavim ulicama, i neverovatnim pogledom na Akropolj.

Za najbolji pogled na Atinu, popenjite se do vrha Likavittos brda. Možete takođe prošetati do Kolonakija (putanja počinje na 15 minuta od metro stanice Evangelismos, a biće potrebno 30 minuta da stignete asfaltiranim i ne strmim putem) ili možete uzeti prevoz žičarom (otprilike 7 € za 2 smera) sa vrha Ploutarchou ulice u Kolonaki. U svakom slučaju, obujte ravne cipele i nosite dosta vode sa sobom leti! Sa vrha se vidi ceo grad, luka Pirej i, kada je vedar dan, ostrvo Egina i Peloponez. Tamo možete popiti kafu i posetiti kapelu Svetog Đorđa.

Ako ste dovoljno srećni da se nađete u Atini za uskršnji vikend, videćete spektakularan prizor stotine ljudi koji nose sveće niz put sa brda na Uskrs u subotu uveče, što čini deo Uskrs Vigil povorke.

Akropolj - drevni "visoki grad", krunisan je mermernim svetim hramovima gradske boginje Atine. Akropolj, deo UNESCO baštine, bio je drevni utvrđeni atinski grad, koja datira iz kasnog bronzanog doba, gde se nalaze i građevine najboljih objekata grčke klasične doba: Partenon, Erectheion, Hram Atine Nike. Akropolj dominira nad atinskim nebom i simbolizuje temelje moderne kulture i civilizacije. Kao najpoznatiji orijentir cele Grčke, Akropolj je večni simbol demokratije, obrazovanja i inspiracije.

Plaka, Monastiraki i Thissio – čarobne istorijske oblasti u podnožju Akropolja, sa obnovljenim neoklasičnim kućama 19. veka, pešačkom ulicom, prodavnicama i restoranima, i slikovitim ruševinama grada iz rimskog perioda.

Atina je grad pun muzeja i galerija. Glavni i najpoznatiji muzeji su: Nacionalni Arheološki muzej u blizini Omonia, Novi Muzej Akropolja pored Akropolja, Benaki i Muzej umetnosti u Cicladic Kolonaki, Agora Muzej blizu Monastirakija, a Kanellopoulos i muzeji narodne umetnosti u Plaka.

Šta raditi u Atini?

U blizini Atine u Glifadi (50 min tramvajem od centra grada), je društvo za spasavanje morskih kornjača: ARCHELON. Oni su redovno traže dobrovoljce koji su spremni da rade «za svoj groš» i koji su u stanju da brinu o povređenim morskim kornjačama.

Idite na događaje u Atini i na Epidaurus festivalu. Festival se održava tokom leta i nudi širok spektar događaja koji pokrivaju skoro svačiji ukus. Pokušajte da prisustvujete i performansu u drevnom teatru Epidaurus – to će Vam zaista biti nezaboravno iskustvo.

Ako je lepo vreme, izađite malo van grada autobusima A2, B2 ili E22 od metro stanice Sigrou, ili tramvajima od Sintagma do plaža na jugu Atine. Samo siđite gde god Vam se more dopada. Budite svesni da kafei na obalama mora, tj. plažama mogu da Vas ugoste sa visokim cenama hrane i pića. Ako ste jedina osoba u autobusu, morate opomenuti vozača da zaustavi autobus ili će samo proleteti kraj Vašeg odredišta.

Gledajte košarkašku utakmicu. Dve glavne ekipe u široj oblasti Atine pripadaju eliti Evrope i nude visoki kvalitet košarke. Panatinaikos dominira u Evroligi u poslednjih 15 godina, a njegov glavni protivnik je Olimpijakos - takođe član evropskih top timova. Ulaznice su dostupne van stadiona.

Kupovina u Atini

Iako je ogroman grad, Atina ima relativno malo tržnih centara ili velike robne kuće. Mala, porodična radnja još uvek osvaja sve. Suveniri su, naravno, dostupni svuda gde turisti idu. Druge mogućnosti kupovine su antikviteti, muzejske reprodukcije, vezovi i druge narodne umetnosti, i proizvodi grčke hrane i pića. Ovde je pregled šoping scene u Atini; detaljne oglasi će se naći na relevantnim stranicama:
  • Plaka je okružena prodavnicama suvenira, većina od njih prodaje jeftine suvenire kao što su džidža-sitnice, mada postoji i nekoliko prodavnica kvalitetnije robe. Cene mogu biti visoke za kvalitet artikala.
  • Kolonaki je kotiranija i umetnička šoping oblast.
  • Druga je Kifissia.
  • Razumnije cene proizvoda potražite u Ermou ulici, pored trga Sintagma.

Šta jesti u Atini?

Za brze, pristojne i nižebudžetne obroke, koji ne spadaju u komercijalizovanu kategoriju brze hrane, probajte suvlaki " (izgovara se soo-VLAH-Kee), uglavnom sa roštilja (svinjetina, piletina, to je vaš izbor), povrće (paradajz i luk kriške) i grčki "Tzatziki '(izgovara tzah-TZEE-khee) koji je obogaćen jogurtom sa belim lukom i krastavcem. Sve navedeno iznad (često praćena i pomfritom) je umotano u tanke kriške pan hleba, pod nazivom 'pita' (PEE-TAH).

Noćni život u Atini

Atina je grad poznat po živom noćnom životu. Atinjani vole da se zabavljaju i to će činiti gotovo svake večeri u nedelji. Izbori su široki, pa samim tim podražavaju sve ukuse i načina života. U principu, zabava počenje prilično kasno: posle 00:00h za barove i klubove, a nakon 22:00h za večere u gradskim tavernama, atinskim restoranima i bar-restoranima.
Hip oblasti uključuju Gazi, Psirri, Metakourgio, deo grada, Monastiraki, Theseion i Kolonaki. Tradicionalne grčki večeri može provesti u Plaka.

Naći čete dosta noćnih klubova sa živom grčkom muzikom duž Siggrou avenije i na industrijskom delu Iera Odos i u Pireos ulici u Gazi. U letnjim mesecima, akcija se seli u aveniju Poseidon i primorske gradove Glifada, Vula i Vuliagmeni.

Pogledajte i kratak video snimak o Atini


Šta videti u Atini

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Trg Omonia

Trg Omonia

Plaža Glyfada

Plaža Glyfada

Akropolj

Akropolj

Hadrijanov luk

Hadrijanov luk

Rimska Agora

Rimska Agora

Plaža Alimos

Plaža Alimos

Monastiraki

Monastiraki

Kolonaki

Kolonaki

Smeštaj u Atini

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Atini. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Atina leto 2019, Atina turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Atina, smestaj Atina

Slična mesta u okolini