Bačka Palanka

Bačka Palanka Na osnovu arheoloških nalaza i pisanih dokumenata dokazano je da su na ovim prostorima ljudi živeli neprekidno od praistorije do danas. Prva naselja se podižu u 11. veku, a naziv Palanka se pominje 1593. godine. Tok reke Dunav prolazi teritorijom Opštine na dužini od oko 35 km (1315 rkm - 1280 rkm). Na osnovu podataka Muzeja u Bačkoj Palanci, na teritoriji opštine je otkriveno, ali u manjoj meri i proučeno 33 arheološka lokaliteta. Među njima se brojnošću, očuvanošću, značajem ističu nalazišta iz bronzanog doba i srednjeg veka.

Po svom položaju na mreži puteva u regionu, opština Bačka Palanka se nalazi na tromeđi Hrvatske, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske) i Srbije. Bačka Palanka se nalazi 40 km zapadno od Novog Sada, 122km severo-zapadno od Beograda, 107 km južno od Subotice, 323km južno od Budimpešte i 564km jugo-istočno od Beča.

Turističke atrakcije:

U okolini Bačke Palanke je poznati dvorac u Čelarevu (10 km) sa izložbom predmeta primenjene umetnosti XVIII i XIX veka. U Čelarevu je otkrivena i najveća nekropola u Vojvodini s grobovima iz VIII i IX veka i izvanrednim nalazima (zlatni i ostali skupoceni nakit, oružje i oruđe).

Povoljan geografski položaj, kao i dobri klimatski uslovi (Panonska nizija, reka Dunav i obronci Fruške Gore) predstavljaju značajan potencijal za razvoj turizma u opštini Bačka Palanka. U blizini Bačke Palanke su i poznata lovišta i izletišta Bagremara, Tikvara, Ristovača i Karađorđevo.

TURSKI ŠANAC – Bačka Palanka - Keltski opidum, poznat pod imenom Turski šanac, nalazi se kod Bačke Palanke, na levoj obali Dunava. U ravničarskom delu atara dominira zemljano utvrđenje u obliku prstena, čija je širina bedema 5 metara, a sačuvana visina 1,8m. Južno od zemljanog utvrđenja prostire se, verovatno urbanizovano, poluukopano latensko naselje. Na osnovu nalaza keramike i metala, pretpostavlja se da je oppidum podignut u periodu kasnog latena i trajao je do sredine I veka n.e., a da je u njemu živelo keltsko pleme Boji.

ČIBSKA ŠUMA – Čelarevo - Lokalitet se nalazi na aluvijalnoj terasi, 500m udaljenoj od leve obale Dunava. Iskopavanjima od 1972. godine istraženo je oko 650 grobova nekropole s kraja VIII i prve polovine IX veka. Istovremeno su sahranjivane tri različite populacije: narodi šamanističkog verovanja (sahranjivanje u pravougaone reke sa ili bez sanduka, sa posudama sa hranom i pićem kod nogu, konjanički grobovi sa ritualno ubijenim konjem pokojnika i bogatim prilozima), nosioci judaističke kulture (grobovi sa nišama obeleženi fragmentima rimskih opeka na koje je naknadno urezivana sedmokraka svetiljka menora i retki natpisi Jehuda, Jahve i Izrael) i Sloveni (plitko ukopane rake sa skromnim prilozima i urne sa spaljenim pokojnicima). Južno od nekrople, u dužini od 4km prostiralo se naselje u kom je otkopana i zlatarska radionica.
Šta videti u Bačkoj Palanki

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Čarda Florida

Čarda Florida

Plaža Tikvara

Plaža Tikvara

Ginisov kotlić

Ginisov kotlić

Dvorac Bezeredi Čelarevo

Dvorac Bezeredi Čelarevo

Gradska plaža

Gradska plaža

Plaža Bager

Plaža Bager

Bačka tvrđava

Bačka tvrđava

Plaža Mali LIman

Plaža Mali LIman

Smeštaj u Bačkoj Palanki

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Bačkoj Palanki. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Bačka Palanka leto 2019, Bačka Palanka turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Bačka Palanka, smestaj Bačka Palanka

Slična mesta u okolini