Banja Kanjiža

Banja Kanjiža Banja Kanjiža je zdrastveni kompleks sa dugogodišnjom tradicijom. Osnovana je 1913. godine kao banjsko lečilište, da bi se do današnjeg dana razvila u savremeni zdrastveni centar sa širokom paletom svojih usluga. Nalazi se na severu Srbije, u Vojvodini, na desnoj obali reke Tise. Udaljena je 40 km od Subotice, 120 km od Novog Sada i 200 km od Beograda.

Do Kanjiže možete se autoputem Beograd-Novi Sad-Subotica-Horgoš i železnicom Beograd-Subotica.

Po svojoj arhitekturi Kanjiža podseća na šarmantni srednjovekovni gradić, sa vidljim uticajima baroknog i secesijskog stila. Grad pleni svojom urednošću i čistim ulicama i trgovima.

Mnogi od posetilaca Kanjižu nazivaju Gradom tišine i zdravlja. U banji se nalazi prekrasno šetalište, a blizina Tise na kojoj je izgrađeno savremeno pristanište za luksuzne brodove koji krstare rekama, čini Kanjižu interesantnom turističkom destinacijom.

Najdominantniji turistički objekat je Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju, kako se zvanično naziva Banja Kanjiža, smešten u velikom parku, na nadmorskoj visini od 87 metara.

Ovde se leče: reumatska obolenje, stanja nakon povreda koštano-zglobnog aparata, povrede perifernog nervnog sistema, stanja postoperativne ortopedije i oštećenja centralnog nervnog sistema. Primenjuju se i hidro,  peloido, elektro i kinezi terapija, kao i inhalacije, ručna masaža i akupunktura. Opremljen je najsavremenijim uređajima za fizikalnu medicinu i medicinsku rehabilitaciju namenjenu kako onima kojima koji dolaze preventivno koristeći razne anti-stres, spa i sportske programe, tako i onima kojima je potrebna rehabilitacija.  

Šta posetiti i uraditi tokom boravka u Kanjiži:


 • Gradski park - Uživajte u šetnji i relaksaciji u pitom ambijentu velikog parka koji važi za jedan od najlepših u Srbiji
 • Opuštanje pored Tise - Na obali reke Tise se nalaze uređen štrand, igralište i bazen za decu, sportski tereni za odbojku,  izletište i kamp “Tiski cvet”, kao i pristanište sa turističkim info-punktom za nautički turizam na rečnom graničnom prelazu između Srbije i Mađarske.
 • Gradska kuća - sagrađena je 1912. godine, nalazi se u samom centru gradu u blizini katilčke i pravoslavne crkve
 • Hram Svetog arhangela Mihaila - hram je izgrađen 1775. godine, međutim izgoreo je 1849 godine, iz tog perioda sačuvane su četiri ikone, dela Teodora Ilića Češljara. Hram je obnovljen 1851 godine.
 • Destilerija rakije „Braća Kravić“ - Tokom posete Kanjiži obavezno posetite destileriju Braće Kravić u selu Velebit i uživajte u prijatnoj atmosferi, dobroj rakiji i ljubaznim domaćinima.
 • Vetrenjača u Oromu - Od ukupno 11 vetrenjača u okolini, jedina preostala je vetrenjača “Bajus” u Oromu.  Izgrađena je 1869. godine od cigle, a pokretale su je ogromne drvene grede. Radila je sve do šezdesetih godina XX veka, nakon čega je prepuštena zubu vremena.
 • Totovo selo - prava oaza zelenila i tišine, smeštena je 23 km od Kanjiže i predstalja odličan izbor za poludnevni izlet. Selom, osim crkve, dominira kompleks objekata Verske zajednice, koji čine i osnovu turističke ponude. Atrakcija Totovog sela je i etno kuća sa muzejskom postavkom običaja iz života ovog kraja.
 • Etno kuća kod Kiriša - Ukoliko Vas inspirišu neka davna vremena, svakako će te poželiti da posetite Etno kuću kod Kiriša, simpatično i zanimljvo zdanje nalazi se u mestu Male Pijace,  na 10-tak minuta vožnje od Horgoša i Palića.
 • Kupališta - Tokom letnjih meseci preporučujemo Vam posetu lokalnim kupalištima, ovom prilikom izdvajamo Gradski štrand - 2 km od centra grada; Štrand Adorjan – 14 km južno od Kanjiže; Štrand Martonoš – 10 km severno od banje.
 • Salaš Kucora - Smešten je 19 km od Kanjiže do koje se može stići pešačkom stazom. Obavezno provajte salaški pasulj ili perkelt – gusti paprikaš od sitno iseckanog mesa u saftu. U neposrednoj blizini se nalazi ergela konja, a 2 km od salaša je poznata Selevenjska pustara gde se može videti retko rastinje.
 • Izleti - Ukoliko Vas ne drži mesto preporučujemo Vam posetu Subotici, Paliću, ergeli Zobnatica i naravno šoping u obližnjem Segedinu.
 • Manifestacije - Preko cele godine se održavaju međunarodne manifestacije poput Festivala cvetanja reke Tise, dečjih i modernih plesova, džeza, ribolova, atletski i plivački maraton, kajakaška regata, umetničke kolonije, DJ Festival, izbor za Miss Štranda. U obližnjem Horgošu održava se i Festival riblje čorbe (kraj juna).

Šta videti u Banji Kanjiža

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Etno selo Kraljica voća

Etno selo Kraljica voća

Salaš Kucora

Salaš Kucora

Smeštaj u Banji Kanjiža

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Banji Kanjiža. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Banja Kanjiža leto 2019, Banja Kanjiža turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Banja Kanjiža, smestaj Banja Kanjiža

Slična mesta u okolini