Banja Koviljača

Banja Koviljača Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 128 m. Okružuju je i prostrane ravnice Mačve i Semberije i planine ( Boranja, Sokolske planine, Cer ). Nalazi se u regionu Podrinja, na koji se nastavljaju brdoviti Jadar, blago zatalasana Pocerina i plodna i zaravnjena Mačva.

Bogati izvori sumporovite vode, lekovito blato, povoljni klimatski uslovi, kao i brojni kulturno – istorijski spomenici, neodoljiv su izazov za razvoj svih vidova turizma.

Do Banje Koviljače drumski se stiže, iz Beograda, autoputem Beograd – Ruma, a zatim regionalnim putem Ruma – Šabac – Loznica – Banja Koviljača ( 145 km ), iz Novog Sada regionalnim putem Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica – Banja Koviljača ( 143 km ).

Arheološkim istraživanjima je utvrđeno da je područje Banje Koviljače bilo naseljeno još u rimsko doba. U srednjem veku, pod zidinama Koviljkinog grada, narod ovog kraja je pohodio izvore lekovite vode. U 17. veku bogati Turci iz Mačve i Podrinja dolaze u Banju na oporavak, a 1720. ovde podižu prvi ženski hamam. Banja je u narodu bila poznata kao “Smrdan banja”, zbog neprijatnih isparenja iz bare sa blatom, nastale od izvora sumporovite vode. Moderan koncept banjskog mesta počinje izgradnjom sumpornog kupatila 1907.

Glavni turistički motiv Banje Koviljače predstavljaju povoljna klima , izvori sumporne vode i peloid, koji se koriste pri lečenju različitih vrsta oboljenja. Zdravstveni turizam je primarni oblik turizma na ovom podneblju ali se on može kombinovati  sa drugim vidovima turizma.

Veliko interesovanje turista bude i  reka Drina i planina Gučevo. Nedaleko od banje Koviljače nalazi se Tršić, rodno mesto Vuka Karadžića, a 4 km od Tršića srednjovekovni manastir Tronoša.

U Soko gradu, srednjovekovnom gradu iz  XV veka , poznatom kao poslednje tursko utvrđenje  nalazi se manastir Sv. Nikolaja, podignut 2000. god.  Okolina manastira bogata je čistom i netaknutom prirodom kojom dominiraju vodopadi i visovi.
Šta videti u Banji Koviljači

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Žićina plaža

Žićina plaža

Banjska dvorana Kur - salon

Banjska dvorana Kur - salon

Zvornicko jezero

Zvornicko jezero

Radalj, Mali Zvornik

Radalj, Mali Zvornik

Česma 9 Jugovića

Česma 9 Jugovića

Gučevski vajati

Gučevski vajati

Podzemni grad

Podzemni grad

Zvornička tvrđava - Đurđev grad

Zvornička tvrđava - Đurđev grad

Smeštaj u Banji Koviljači

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Banji Koviljači. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Banja Koviljača leto 2019, Banja Koviljača turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Banja Koviljača, smestaj Banja Koviljača

Slična mesta u okolini