Banja Luka

Banja Luka Banja Luka ili Banjaluka je najveći i de facto glavni grad Republike Srpske i drugi po veličini u Bosni i Hercegovini. U današnjoj političko-teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, koja se sastoji od opština i gradova, grad (ranije opština) Banja Luka najveća je političko-teritorijalna jedinica sa 1.239 km² i predstavlja politički, administrativni, finansijski, univerzitetski i kulturni centar Republike Srpske.

Banja Luka je nekada bila snažan privredni centar sa razvijenom mašinskom, tekstilnom, prehrambenom, drvoprerađivačkom i elektroindustrijom. Protekla ratna zbivanja i posleratna društvena tranzicija uzrokovali su propadanje većine industrijskih kapaciteta i tržišta.

U ovom gradu i njegovoj okolini preplitale su se različite kulture, običaji i uticaji. Sve to je ostavilo traga na arhitekturi pojedinih delova grada, ali i na velikom broju kulturno-istorijskih spomenika kao svedoka različitih epoha i ljudskog stvaralaštva.

Zbog mnogobrojnih zelenih površina (parkova i aleja), Banja Luka je poznata kao grad zelenila. Zahvaljujući blizini termomineralnih izvora (Laktaši, Srpske Toplice, Slatina, Kulaši...) Banja Luka ima osnovne uslove za razvoj banjsko-rekreativnog turizma. Radi lekovitih svojstava izvori su korišćeni i u doba Rimljana.
Šta videti u Banja Luci

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Zgrada Vlade Republike Srpske

Zgrada Vlade Republike Srpske

Banja Slatina

Banja Slatina

Trg Krajine

Trg Krajine

Gospodska ulica

Gospodska ulica

Banja Laktaši

Banja Laktaši

Tvrđava Kastel

Tvrđava Kastel

Banj Brdo

Banj Brdo

Predsednička palata

Predsednička palata

Smeštaj u Banja Luci

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Banja Luci. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Banja Luka leto 2019, Banja Luka turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Banja Luka, smestaj Banja Luka

Slična mesta u okolini