Bansko

Bansko Bansko  je grad u Republici Bugarskoj, u jugozapadnom delu zemlje, sedište istoimene opštine Bansko u okviru Blagoevgradske oblasti.

Bansko je poznato kao važno odredište zimskot turizma u Bugarskoj. Razvoju turizma doprinelo je i staro očuvano jezgro Banskog u duhu balkanske narodne arhitekture.

Položaj: Bansko se nalazi u jugozapadnom delu Bugarske. Od prestonice Sofije grad je udaljen 160 km južno, a od oblasnog središta, Blagoevgrada grad je udaljen 40 km jugoistočno.

Reljef: Oblast Banskog se nalazi u oblasti u visokog Pirina, u omanjom kotlini u gornjem toku reke Meste. Sam grad je na preko 900 metara nadmorske visine. Klima: Zbog znatne nadmorske visine klima u Banskom je oštriji oblik kontinentalne klime sa planinskim uticajima. Vode: Pored Banskog protiče reka Mesta gornjim delom svog toka. Okolina grada je bogata malim vodotocima.

Po procenama iz 2007. godine Bansko je imalo oko 8.500 stanovnika.

Tražeći pravu alternativu za Alpe, ovde ćete naći staze za sve ukuse: od onih  za početnike do strmih, ponegde gotovo vertikalnih padina, za one koji dobro skijaju. Turisti se odlučuju za Bansko i zato što je ovde najduŽa skijaška sezona u Bugarskoj, od decembra do maja, obilne snežne padavine, postojan snežni pokrivač, kao i zbog kvalitetne ponude hotelskog smeštaja i dobre zabave.
Šta videti u Banskom

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj u Banskom

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Banskom. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Bansko leto 2019, Bansko turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Bansko, smestaj Bansko

Slična mesta u okolini