Bar

Bar O starosti grada govori Stari grad Bar, radi se zapravo o tvđavi koja je više vekova bila centar ovog mesta, sve dok se stanovništvo nije počelo seliti niže u polje. Da li ste čuli za staru maslinu, koja je stara 2000 godina? Ta maslina se nalazi u mestu Mirovica u Baru, tačnije u njegovom starom delu, što govori da je na ovim prostorima bilo života i pre dva milenijuma.

Danas je Bar moderan, sređen, veoma čist grad koji broji nešto manje od 14000 stanovnika. Opština Bar se nalazi se na jugu Crne Gore, između Jadranskog mora i Skadarskog jezera, zahvata područje od 506 km2. Bar spada u najsunčanija mesta Južne Evrope. Barska opština se deli na tri pojasa: jadranski, sa blagom mediteranskom klimom, zatim jezerski sa kontinentalnom klimom, i planinski pojas sa planisko-mediteranskom klimom, posebno iznad planine Sutorman, Rumije i Lisnje.

Njaveći deo obale barskog područja je strm i kamenit, sa uvalama. Barska obala je dosta izložena talasima. Dužina obale koja se može koristiti za kupanje je 4960 metara, koja uključuje 20 različitih plaža, kupališta i stenovitih uvala koje takođe mogu biti mesto sunčanja i kupanja. U samom Baru nalazi se gradska plaža na Toplici koja je pokrivena kamenitim i krupnim peskom. Tu je i plaža Šušanj koja je karakteristična po Borovima koji su na plaži. Zbog blizine luke mnogi se odlučuju za nešto udaljenije plaže koje pripadaju barskoj obali, a to su Veliki Pijesak, Meret, Utjeha, kao i plaža u Sutomoru.

Izdvojili bismo smo jako interesantnu Crvenu plažu, koja je prekrivena sitnoznim šljunkom i peskom crvenkaste boje, a nalzi se istočno od polukružnog Barskog zaliva. Bar je lučki grad, sa najvećom lukom u Crnoj Gori.

Bar je poznat po nautičkom turizmu, u njemu se nalazi jahting klub, za sve ljubitelje jedrenjaka ovo je pravo mesto. Što se tiče provoda, u gradu ima dosta različitih restorana, kafića i klubova, u zavisnosti šta volite.


Šta videti u Baru

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Stari Bar

Stari Bar

Stara maslina na Mirovici

Stara maslina na Mirovici

Akvadukt Stari Bar

Akvadukt Stari Bar

Smeštaj u Baru

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Baru. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu