Beč

Beč Beč je glavni grad Republike Austrije i daleko najveći grad u Austriji sa populacijom od preko 1,7 miliona. Ukoliko planirate prolećno ili jesenje putovanje Beč je moja preporuka čak i ako ste već bili tamo jer zaista krije nebrojano interesantnih i lepih mesta koje je lepo videti i više puta...

Vreme u Beču - Proleće počinje krajem marta, Leto u Beču je obično toplo. Vreme u junu je umereno i sunčano sa laganim letnjim povetarcem. U julu i avgustu, postoje neki vruć i vlažan deo dana gde dostiže 35 ° C (95 ° F), ali sve u svemu, leto u Beču je prijatno. Jesen počinje oko septembra, iako na "Indian Summer" sa toplim i sunčanim danima. Zima u Beču može biti samo iznad 0 ° C (32 ° F)

Beč ima bogatu istoriju kao glavni grad monarhije i brojnih istorijskih zgrada i muzeja. Evo par atrakcija ali imajte na umu da je za lepši obilazak Beča potrebno bar 5 celih dana i to u proleće ili jesen kada je moguće kretati se brže :)
  • Stephansdom (Katedrala Svetog Stefana) i dva najpoznatija muzeja,
  • Kunsthistorisches Museum (Muzej lepih umetnosti) i Albertina, nalaze se u Innere Stadt.
  • Schloss Schonbrunn palata, deo listu svetske kulturne baštine UNESCO, nalazi se u zapadnoj Spoljni okruga.
  • Muzeji Kuartier: Ogromni kulturni centar koji je otvoren 2001. i strasno je poznat kao MK. Smešten u starom dvoru štale, kompleks kuća pet modernih umetničkih muzeja i muzeja dece. Tu je i veliki kafe za kada štrajkove kultura preopterećenja.
  • Hundertvasserhaus: Iako je malo van centra, Hundertvasserhaus je jedan od najfascinantnijih objekata u zemlji. Dizajniran od strane avangardne umetnice Friedensreich Hundertvasser i izgrađen je 1985, to je apartmanski kompleks sa čudnim karakteristikama kao što su zakrivljeni podovi, pogrešno uparenih boja, i drveće koje raste iz zidova.
  • Lihtenštajn muzej, Ovaj muzej se nalazi u Palati Lihtenštajn i drži princa od masivne umetničke zbirke Lihtenštajn, koji se gaji od 17. veka. Sama palata je dovoljno velika da opravda posetu i najznačajniji deo kolekcije je Peter Paul Rubens soba.
  • Hofburg palata: bivši dom (na slici gore) Habsburške kraljevske porodice je sada prepun muzeja i drugih atrakcija, uključujući carske stanove, Narodne biblioteke, Zimske škole jahanja, i popularni muzej posvećen Sisi, supruzi Franz Josefa.
  • Ringstrasse: Ovaj istorijski centar Boulevard krugova Beča sa najekskluzivnijom je adresom u gradu. Široka, ulica je obložena drvo-linijama sa ekstravagantnim hotelima, muzejima, i sajtova kao što su Opera House, Volksgarten, i Burgtheater. Ako ne želite da hodate duž ulice, tramvaj je za prečicu.

Šoping u Beču

Store sati su uglavnom 8 ili 9 ujutro-6 ili DO 7 ponedeljak-petak, subota 9AM-6 popodne, zatvoreno je nedeljom. Postoji malo vise sati za kupovinu u nekim centrima. Kreditne kartice su obično prihvaćene i na high-end prodavnicama. Sve lance koje možete pronaći u tržnim centrima i prodavnicama ima ih i na šoping ulice u gradu, koji imaju tendenciju da budu više pristupačni i turističko-prijateljski.

Beč aerodrom ima bescarinsku šoping zonu sa 70 prodavnica. Planirajte oko jedan sat, ako idete da posetite svaki drugi prodavnicu.

Postoji 21 tržište sa malim štandovima i karakterističnim bečkim HUT-poput prodavnicama koje su otvorene dnevno (osim nedeljom). Pored toga mnogi od njih imaju tržišta istinskih poljoprivrednika, često u subotu ujutru. Postoji veliki dijapazon prodavaca i tržišta, sa upscale na jeftino. Svaki ima nekoliko prodavnica različitih vrsta (mesar, peciva, proizvode, kafu, itd).

Dobrotvorne aukcije su uobičajene u Beču. Neke prodavnice daju svoje prihode za socijalne programe (često polovna prodavnica back-to-rad programa kao Goodvill, ili druge dobrotvorne prodavnice).

Međunarodni festival bazar održava se  2014. god. u decembru, početkom meseca, u Centru Austrija U1 kod stanice Kaisermuhlen, gde se godišnje organizovala više od 40 godina od strane dame Ujedinjenih nacija Ženske Udruženje Beču. Volonteri, iz 100 različitih zemalja, koji imaju neku vrstu veze sa Ujedinjenim nacijama, da organizuju i svi prihodi od Bazara ide u dobrotvorne svrhe za decu u Austriji i širom sveta.

Pijaća voda u Beču

Umesto neobična potrebno je reći nekoliko više reči o bečkoj vodi za piće koja je zaista jedinstvena u Evropi. Većina bečke vode dolazi iz "Hochkuellvasserleitungen." Što znači "visoko (kao u planini) spring vaterlines (kao u akvadukte). Zaista gradom voda teče kroz akvadukte sa planina oko 100 kilometara južno od Beča (Schneeberg i Hochschvab). Oni su izgrađeni za vreme vladavine cara Franca Jozefa i snabdevanje Beč sa skoro nehlorisanom vodom visokog kvaliteta, sa znatno većim kvalitetom od mnogih flaširanih voda. Tako da,  ako posetite ovaj grad, nije potrebno da kupite vodu, možete jednostavno da piju vodu sa česme - osim ako ne želite mineralnu vodu..

Šta jesti u Beču

Pored toga, lokalna snek kultura obuhvata više eks-ju i turskim sorti brze hrane, kao što je Doner kebap, sendvič grčkog i turskog porekla sa pečenim mesom, zelenom salatom, paradajzom, lukom i jogurtom i / ili toplim sosom. Mesta koje prodaju kebap često prodaju Take-avai kriške pice.

Dobre kebaps može da se kupi na Naschmarkt. Donji kraj Naschmarkt (dalje od centra grada ili Karlsplatz) je jeftiniji od gornjeg kraja (bliže Karlsplatz), a desna traka (okrenuta od centra grada) je rezervisana za uglavnom sede-dole restoranima. Još jedno dobro mesto da pronađete grickalice (pogotovo dok izlazite) je Schvedenplatz.
Do sada najjeftiniji način da dobijete brze hrane obrok u Austriji (i verovatno jedini obrok na raspolaganju za nešto preko € 1) kupujete austrijsku sendvič (iseckan crni hleb + šunka / sir + krastavci) iz supermarketa. Supermarketi sa Deli šalteru (Feinkostabteilung) će pripremiti sendviče da oduzme bez doplate. Plaćate samo za sastojaka. Obično postoji veliki izbor proizvoda od mesa, sira, peciva i hleba na raspolaganju ovde, takođe. Vi ukazujute na kombinaciju koju želite, takođe možete pomenuti Mak Jedan od favorita je "Leberkassemel", koji je kao veći, ali manje gusta verzija visokog kvaliteta hot doga na lepinji.

Noćni život u Beču

Uprkos uštogljenom ugledu Beča ne može da poverujemo da je miran grad. Postoje različiti kafići, barovi, klubovi, žurke i festivali kao i napredna noctornal prostitucija i kazino scene.

Najpopularniji klaster barovi su u starom jevrejskom kvartalu (Prvo Okružnog), u području oko Ruprechtskirche poznatom kao Bermuda Dreieck (Bermudski trougao). Ostali okruzi sa manje turista uključuju Spittelberg područje, oko Amerlinghaus (Sedmi okrug) i na Četvrtom Distrikta, sused Naschmarkt. Mnoga od najboljih mesta u Beču neće biti očigledna za turiste, jer su strogo usmerena na lokalno stanovništvo i nisu nužno u centru grada.


Šta videti u Beču

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Dunavski toranj - Donauturm

Dunavski toranj - Donauturm

Trg Marije Terezije

Trg Marije Terezije

Imperijalna Palata Hofburg

Imperijalna Palata Hofburg

Kuća mora

Kuća mora

Muzejska četvrt

Muzejska četvrt

Kuća Hundertwasser

Kuća Hundertwasser

Palata Esterhazy

Palata Esterhazy

Observatorija Kuffner

Observatorija Kuffner

Smeštaj u Beču

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Beču. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Beč leto 2019, Beč turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Beč, smestaj Beč

Slična mesta u okolini