Bela Crkva

Bela Crkva Opština Bela Crkva nalazi se u severnom delu Srbije u AP Vojvodini, u jugoistočnom delu srpskog Banata. Prostire se na 353 kvadratna kilometra. Na jugu izlazi na levu obalu Dunava, na zapadu i severu se graniči sa opštinama Kovin i Vršac, dok je na istoku omeđena državnom granicom prema Rumuniji. Smeštena je u Belocrkvanskoj kotlini između Vršačkih planina na severu, Lokve i Dunava na jugu, Banatskih planina na istoku, otvorena prema zapadu.

Belu Crkvu je najbolje posetiti tokom letnje sezone, a posete preporučujemo i tokom proleća i rane jeseni. U Beloj Crkvi je pretežno razvijen boravišni, vikend-turizam i izletnički turizam. Nastoji se da se što više razvije kulturni i verski turizam, s obzirom da opština Bela Crkva ima izrazito bogato kulturno-istorijsko i versko nasleđe. Boravišni turizam bazira se na poseti jezera, a neretko se posetioci i turisti odluče da posete reke Neru, Karaš i Dunav, kako bi uživali u blagodetima koje im priroda tamo pruža. U skladu sa potrebama i preferencijama, posetioci i turisti mogu odabrati jezero sa divljim plažama i nedirnutom prirodom, ili pak jezero sa plažama urbanog karaktera. Kako na jezerima, tako i na rekama, ljubitelji pecanja imaju mogućnost da uživaju u ovom sportu. Tokom leta se u Beloj Crkvi organizuju dve manifestacije, čuveni „Karneval cveća“ i „Besijevi dani“. „Karneval cveća“ predstavlja tradicionalnu manifestaciju koja se organizuje poslednje nedelje juna u trajanju od sedam dana. Tokom manifestacije se održavaju književne večeri, izložbe slika, zabavne i plesne večeri na bini, sportska takmičenja (Jedriličarska regata na Glavnom jezeru i gađanje glinenih golubova na jezeru Šljunkara), kulinarska takmičenja i koncerti. Bira se „Mis Karnevala“, a karnevalska Povorka, pretposlednjeg dana karnevala, predstavlja lajtmotiv manifestacije. Sportsko-turistička manifestacija „Besijevi dani“, posvećena je somu kapitalcu, teškom 100 kg, koji je, po priči starih ribara, viđen mnogo puta na Glavnom jezeru, ali ga niko nije uspeo uloviti. Ova manifestacija se organizuje prve nedelje avgusta i objedinjuje sportski, kulinarski i muzički program.
Šta videti u Beloj Crkvi

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Deliblatska peščara

Deliblatska peščara

Reka Nera

Reka Nera

Reka Karaš

Reka Karaš

Belocrkvanska jezera

Belocrkvanska jezera

Smeštaj u Beloj Crkvi

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Beloj Crkvi. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Bela Crkva leto 2019, Bela Crkva turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Bela Crkva, smestaj Bela Crkva

Slična mesta u okolini