Bijeljina

Bijeljina Bijeljina je smeštena u Semberiji, i predstavlja raskršće puteva za Srbiju, Hrvatsku i unutrašnjost Bosne. Smeštena u ravnoj i plodnoj Semberiji, u blizini reka Drine i Save, ispod planine Majevice, Bijeljina ima jednu od najrazvijenijih poljoprivreda u Republici Srpskoj. Glavninu proizvodnje čine pšenica i kukuruz, povrće, kupus, paprika, paradajz i lubenice. Voćarstvo i stočarstvo su takođe zastupljeni, ali manje.

Najstarija javna građevina u gradu Bijeljini je Atik Džamija izgrađena 1520. godine kao zadužbina Sulejmana Veličanstvenog. Druga binta građevina je Crkva svetog Đorđa, sagrađena 1872. godine. Treća najstarija građevine je Muzej Semberije, sagrađen 1876. godine. Gradski park je sagrađen 1892.

Na glavnom trgu Bijeljine, ispred gradske skupštine, nalazi se spomenik Kralju Petru Karađorđeviću, replika spomenika podignutog pre Drugog svetskog rata. Autor originalnog spomenika je hrvatski vajar Rudolf Valdec. Tokom Drugog svetskog rata ustaše su spomenik sklonile sa trga i uništile, a i komunistička vlast po završetku rata je odbila da ga vrati. Tek prve godine rata u Bosni i Hercegovini, 1992., replika spomenika je postavljena na mesto na kome se nalazio i originalni spomenik, a na čijem je mestu za vreme SFRJ stojao spomenik borcima NOR-a. Autor replike je akademski vajar Zoran Jezdimirović.
Šta videti u Bijeljini

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Etno selo Stanišići

Etno selo Stanišići

Smeštaj u Bijeljini

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Bijeljini. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Bijeljina leto 2019, Bijeljina turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Bijeljina, smestaj Bijeljina

Slična mesta u okolini