Bitolj

Bitolj Bitolj, ili Grad konzula, kako je još bio poznat, je grad u jugozapadnom delu Makedonije, u regionu Pelagonija. Bitolj je administrativni, kulturni, ekonomski, industrijski, obrazovni i naučni centar. Grad je okružen planinama Baba (vrh Pelister 2601 m) i Nidže, na reci Dragor, u centru najprostranije makedonske kotline Pelagonije, na 13 km severno od granice sa Grčkom i na nadmorskoj visini od 615 m.

Bitolj je, takođe, i važna trgovačko-putna veza između Jadranskog i Egejskog mora, kao i jedna od značajnijih putnih veza Balkana sa Centralnom Evropom. Bitolj je drugi grad diplomatije u Makedoniji i ima brojna diplomatska predstavništva stranih zemalja u Republici. Grad je, takođe, drugi po broju stanovnika u Makedoniji, dok je po površini treći u državi. Njegova istorija je bogata i živopisna i jedna je od najstarijih u Evropi, a za vreme Jugoslavije bio je jedan od kulturnih centara kako Kraljevine Jugoslavije kao i Federacije.
Šta videti u Bitolju

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Golem Grad Prespansko jezero

Golem Grad Prespansko jezero

Širok sokak

Širok sokak

Heraclea Lyncestis

Heraclea Lyncestis

Bezisten

Bezisten

Sahat kula

Sahat kula

Smeštaj u Bitolju

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Bitolju. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Bitolj leto 2019, Bitolj turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Bitolj, smestaj Bitolj

Slična mesta u okolini