Bjelovar

Bjelovar

Bjelovar je grad u Hrvatskoj i istovremeno administrativno središte Bjelovarsko-bilogorske županije. Prema  popisu iz 2011. godine grad je brojao nešto više od 27.000 stanovnika.

Bjelovar leži u južnom nizinskom podnožju Bilogore, između Česminih (Čazminih) pritoka Bjelovački i Plavnice. Nalazi se u području umerene srednjoevropske klime s prosečnom godišnjom temperaturom od 12,3° C i godišnjom količinom padavina od 916 mm (maksimum do 101 mm u junu, minimum do 418 mm u januaru i februaru).

Od prvobitnog vojnog uporišta iz vremena Marije Terezije Bjelovar se širio prema naseljima na svojoj periferiji (Hrgovljani, Ivanovčani, Križevačka cesta, Markovac, Mlinovac, Nove i Stare Plavnice, Male i Velike Sredice) i sva ta naselja sa svojim starim imenima vremenom su uključena u gradsko područje i ona su postala četvrti savremenog Bjelovara. Danas područje grada sa okolnim naseljima broji oko 42.000 stanovnika.

Bjelovar je značajan kulturni, privredni i politički centar. U njemu je sedište zajednice opština, županijskog suda i privredne komore. Ima bolnicu, mnoge zdravstvene ustanove, istorijski arhiv. Nižu gimnaziju (realku) je dobio još 1858. godine, a punu gimnaziju 1901., danas u gradu ima nekoliko školskih centara različitih struka.

Razvijena je prehrambena industrija (mlinovi, fabrika mlečnih proizvoda, keksa, suhomesnatih proizvoda, žestokih pića), a značajne su i metalna i građevinska industrija. Važan je regionalni transportni centar.

Turistička ponuda grada i županije je raznovrsna. Pored brojnih kulturno-istorijskih spomenika, mogu se videti srednovekovne građevine, crkve, muzeji, a posebna atrakcija su prirodne vrednosti pa je razvijen lovni, ribolovni i eko turizam. Temalni izvori Daruvara i modena infrastruktura nude mogućnost banjskog lečilišta, odmora i rekreacije, a za ljubitelje zabave na vodi tu je i aqua park. Širom županije se organizuju brojne manifestacije tokom cele godine, a najzastupljenije su kulturne i gastronomske.


Šta videti u Bjelovaru

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj u Bjelovaru

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Bjelovaru. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Bjelovar leto 2019, Bjelovar turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Bjelovar, smestaj Bjelovar

Slična mesta u okolini