Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero je najveće prirodno jezero u Sloveniji, koje se nalazi u Julijskim Alpima na severozapadu zemlje. Glavna pritoka jezera je reka Savica, koja se u zapadnom delu jezerskog basena uliva u jezero. Bohinjsko jezero je protočno - iz njega ističe reka Jezernica koja se već posle manje od 100 m, kao leva pritoka, uliva u Moštnicu i odatle zajedno formiraju Savu Bohinjku. Na severnom obodu jezera je više podvodnih kraških vrela, među kojima je najpoznatiji Govic.

Bohinjsko jezero je smešteno u srcu Nacionalnog parka Triglav i predstavlja zaštićeno dobro slovenačke prirodne baštine. Jezerski basen je tektonskog porekla i u svom sadašnjem obliku nastalo je pre oko 10.000 godina erozijskom aktivnošću boginjskog glečera.


Duž obale jezera leže sela Ribčev Laz i Ukanc u neposrednoj blizini mesta Stara Fužina, a celokupna regija pripada opštini Bohinj. Poljoprivreda kao tradicionalna privredna aktivnost u širem području jezera uglavnom je zamenjena turizmom.

Površina jezera je oko 100 km ². Voda je hladna ,prosečna mesečna temperatura varira od 1,6 ° C ( februar ) do 18,1 ° C ( avgust). Najniža zabeležena temperatura je 0 ° C, a najviša 24.6 ° C ( jun 2003 ).


Iako manje popularno od obližnjeg Bledskog jezera, Bohinjsko jezero i njegova okolina su odlični kako za odmor tako i za obavljanje različitih aktivnosti. Razvijeno je planinarenje kroz mrežu obeleženih pešačkih staza, penjanje uz ledničke stene kao i paraglajding na padinama jezera. Samo jezero nudi mogućnosti za plivanje, veslanje, jedrenje i ronjenje. Lokalna turistička organizacija poslednjih nekoliko godina organizuje triatlon manifestacije u plivačkom delu jezera. Korišćenje motornih čamaca u jezeru je zabranjeno, osim plovila koja koriste električnu energiju.

Mesta oko jezera, Ukanc, Ribčev Laz i Stara Fužina uglavnom se sastoje od vikendica, hotela i drugih smeštajnih objekata. U Ukancu se takođe nalazi i prostor za kampovanje, a uz južnu obalu jezera između Ukanca i Ribičevog Laza je obrazovni centar Saveza izviđača Slovenije sa brojnim sadržajima. U blizini Ukanca nalazi se stanica žičare koja omogućava turistima penjanje ka vrhu Vogel, odakle se pruža neverovatan pogled na jezero i celu bohinjsku oblast.

Pored brojnih prirodnih, okolina Bohinjskog jezera nudi brojne kulturno-istorijske sadržaje kao što su muzeji, spomenici, crkve i dr…


Šta videti na Bohinjskom jezeru

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj na Bohinjskom jezeru

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj na Bohinjskom jezeru. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Bohinjsko jezero leto 2019, Bohinjsko jezero turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Bohinjsko jezero, smestaj Bohinjsko jezero

Slična mesta u okolini