Bor

Bor Bor je gradsko naselje i sedište opštine Bor i Borskog okruga u istočnoj Srbiji u regionu koji je poznat i pod imenom Timočka Krajina.  Bor je rudarski i industrijski grad sa razvijenom obojenom metalurgijom.

Grad je osnovan 1945. godine, a samo naselje negde oko 1800. godine. Planski je naseljavan stručnom radnom snagom u vreme Jugoslavije te je stoga izuzetno šarenolikog etničkog sastava.

Bor se nalazi u Timočkoj krajini u neposrednoj blizini Brestovačke Banje. Bor je takođe u neposrednoj blizini Borskog jezera i planine Stol. U opštini Bor je jedan od najvećih rudnika bakra u Evropi.

Ekonomija grada Bora i okoline se od osnivanja grada bazirala na rudarstvu.  Ekonomski vrhunac grada je bio osamdesetih godina 20. veka kada je postojao koncern koji je imao svoja predstavništva u Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama.
Šta videti u Boru

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Površinski kop rudnika

Površinski kop rudnika

Zoološki vrt

Zoološki vrt

Brestovačka banja

Brestovačka banja

Lazareva pećina

Lazareva pećina

Lazarev kanjon

Lazarev kanjon

Vrelo Mlave

Vrelo Mlave

Borsko jezero

Borsko jezero

Hamam Kneza Miloša

Hamam Kneza Miloša

Smeštaj u Boru

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Boru. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu