Bordo

Bordo Bordo je grad smešten na jugozapadu Francuske, i glavni je grad regiona Akvitanija, i departmana Gironda. Prostire se na površini od 49, 36 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 232 000 stanovnika. Bordo je jedan od najatraktivnijih gradova za život u Francuskoj. Svetski je poznat po brojnim vinogradima.

Bordo, grad u kome je neko vreme boravio i umro Francisko Goja, zaštićen je od strane UNESCO-a. Leži na obalama reke Garonne koja je nekada bila plovna i povezivala grad i okean.

Grad- muzej je i veliki univerzitetski centar. U njemu se nalaze mnogi fakulteti, počevši od prirodnjačkih preko humanističkih do umetničkih. Jedan od nadaleko poznatih fakulteta je Konzervatorijum gde se usavršavaju budući veliki muzičari.

Bordo ima veoma dugu istoriju. Nastao je kao keltska tvrđava tokom trećeg veka pre nove ere. Tada je nosio naziv Burdigala, a razvio se na veoma važnom trgovačkom putu.

Turističke atrakcije u Bordou su :

Cathédrale St-André je jedna od tri gradske crkve.Nalazi se na UNESCO – voj listi svetske baštine. Gotička katedrala izgrađena je između trinaestog i petnaestog veka, i nalazila se na hodočasničkom putu do Santiago de Compostela. Sa vrha se pruža predivan pogled na grad.

Esplanade des Quinconces je jedan od najvećih trgova u Evropi. Na njemu se nalazi Monument des Girondins, memorijal žirondincima koji su giljotirani po naredbi Robespierrea, jednog od vođa Francuske Revolucije.

Jardin Botanique je deo najstarijeg parka u Bordou. Ovo je klasičan francuski vrt sa jezerom, uređenim cvećem, sa preko 3 000 rezličitih biljnih vrsta. Sa drzge strane reke nalazi se novi Jardin Botanique, koji ima cilj da dočara prirodu Akvitanije.

Musée d’Aquitaine je izvanredan muzej koji poseduje bogatu zbirku arheoloških, istorijskih i etnografskih eksponata koji ilustruju istoriju Bordoa, od praistorije do danas. Vrhunac je veličanstvena bronzana statua Herkula, koji je nekada stajao na ulazu u luku.

Musée d’Art Contemporain ( Muzej savremene umetnosti ) je smešten u monumentalnom kolonijalnom skladištu, a poseduje odličnu kolekciju arte povera ( italijanski naziv za lošu umetnost ), eksperimentalne umetnosti kasnih šezdesetih godina dvadesetog veka.

Musée des Beaux Arts ( Muzej likovnih umetnosti ) poseduje impresivnu kolekciju koja obuhvata period od šesnaestog do dvadesetog veka, uključujući remek dela Perugina, Titiana, Rubensa, Matissea, Kokoschke, i drugih. Nalazi se u raskošnom krilu barokne palate Rohan, u kojoj se nalazi Gradska kuća.

Quartier des Chartrons – Ovde se nalaze raskošne rezidencije poznatih bogatih trgovaca vina. Ovaj kompleks je opao nakon Francuske Revolucije, ali je nedavno obnovljen. Danas se ovde nalaze prodavnice, poznati barovi, restorani, kao i Muzej savremene umetnosti.

Bordo je grad duge tradicije. Kulturno – istorijska nasleđa svedoče o značaju ovog grada. Ovo je grad zabave. Noćni život u Bordou je veoma razvijen, i traje do ranih jutarnjih sati. Restorani nude najukusnija francuska i strana jela, a kafići i barovi najbolja i najpoznatija pića. Posetioci moraju da probaju neko od poznatiih vina koja se prave u ovom regionu. Bordo je sjajna destinacija za savršeno uživanje i odmor.
Šta videti u Bordou

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj u Bordou

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Bordou. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Bordo leto 2019, Bordo turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Bordo, smestaj Bordo

Slična mesta u okolini