Brcko

Brcko Brčko je grad na severu Bosne i Hercegovine. Administrativno je sedište Distrikta Brčko.

Grad Brčko je smešten u Posavini, na desnoj obali reke Save, odnosno na ušću njene desne pritoke Brke, na 96 metara nadmorske visine. Istočno od grada prostire se plodna Semberija, a zapadno je Posavina, dok se petnaestak kilometara južno od grada dižu obronci planine Majevice. Grad je važan tranzitni centar i kroz njega prolazi najvažnija putna komunikacija koja povezuje zapadni s istočnim delom Republike Srpske te južni sa severnim delom Federacije BiH.

Pored veoma značajnih kopnenih komunikacija, Brčko ima i savremeno opremljenu luku na reci Savi, koja se uklapa u jedinstveni plovni put od Crnog do Severnog i Baltičkog mora. Brčko, grad sa oko 50.000 stanovnika, ima značajne industrijske kapacitete. Srednja godišnja temperatura iznosi 11,2 C, a klima je umereno-kontinentalna sa 760 mm3 padavina godišnje.

U poslednjem ratu grad je dosta stradao, naročito njegovo uže jezgro koje čini jedinstvenu arhitektonsku celinu, građenu u mavarsko-vizantijskom stilu. U samom gradu većinu stanovništva danas čine Srbi, a u velikom broju su i Bošnjaci.
Šta videti u Brckom

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Jezero Pelagićevo

Jezero Pelagićevo

Smeštaj u Brckom

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Brckom. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Brcko leto 2019, Brcko turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Brcko, smestaj Brcko

Slična mesta u okolini