Burgas

Burgas Burgas je četvrti po veličini grad u Republici Bugarskoj, u njenom jugoistočnom delu. Grad je i sedište istoimene oblasiti. Iako je četvrti po veličini, Burgas je na važnom ekonomskom, kulturnom mestu jer predstavlja važan turističko-trgovinski centar na Crnom moru. U Burgasu se nalazi najveća lauka i najopterećeniji earodrom u Bugarskoj. Na severozapadu Burgaske oblasti nalazi se i najveća hemijsko-naftna rafinerijaan Balkanskom poluostrvu. A po popisu iz februara 2012. sam grad imao je 197 301 žitelja.

Grad Burgas se nalazi na strateški i prometno važnom položaju na zapadnoj obali Crnog mora. Na ovom mestu crnomorska obala je preko udoline najbolje povezana sa dolinom Marice, pa je na ovom mestu od davnina postojala luka značajna za veliko zaleđe. Grad inače predstavlja i najazpadniju tačku Crnog mora koja se nalzai u istoimenom Burgaskom zalivu. Burgas se nalazi na 389km od Sofije, na 272km od Plovdiva, na 30km od Sunčevog brgea i na 350km ot Istanbula, dok se na 6.5 km od grada nalazi ostrvo Sveta Anastasija.

Stari deo Burgasa je na poluostrvu u istoimenom zalivu. Iako je grad u ravnici severno i južno od grada se pruža gorje. Istočno se nalazi more, a zapadno od grada se nalaze Burgaska jezera.
Šta videti u Burgasu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj u Burgasu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Burgasu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Burgas leto 2019, Burgas turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Burgas, smestaj Burgas

Slična mesta u okolini