Celje

Celje Celje je jedan od većih gradova u Sloveniji i najvažnije naselje Savinjske regije. Smešten je na obali reke Savinje, u jugoistočnom delu prostrane Celjske doline. Kod Celja se u Savinju ulivaju dve manje reke, Voglanja i Ložnica. Celje je mesto u kom se ukrštaju najvažniji saobraćanji putevi Slovenije.

Grad Celje je srpskim damama još odavno postao poznat, zbog divnog nakita koji krasi njihov izgled. Jedna od vodećih svetskih zlatara - Zlatarna Celje vodi poreklo iz ovog grada. Dok šetate ulicama priuštite sebi razgledanje ove 160 godina duge tradicije.

Ukoliko želite da osetite čari srednjeg veka, na najbližem brdu nalazi se staro utvrđenje zvano Celjski Grad.

Atrakcija Celja koja je nadaleko poznata je Knežev Dvor koja datira od 14. veka. Knežev Dvor su celjski grofovi početkom 15. veka pretvorili u raskošnu gradsku rezidenciju. Danas u  gornjem delu dvora nalazi se galerija moderne umetnosti a u podrumu Grad Ispod Grada tj arheološka izložba koja do sada ima najveće predstavništvo ostataka rimskih tragova.

U Ovom gradu nalazi se nekoliko interesantnih crkvi :
  • Crkva Svetog Daniela iz 13.veka - na Slomskovom trgu, zajedno sa statuom arhiepiskoga Slomskovog, unutra se nalazi  kapela Žalosne majke Božje s kraja 14. veka koju krasi biser slovenskog gotičkog vajarstva - kamena Pieta.
  • Crkva Svetog Cecelia iz 17.veka – nalazi se na vrhu brda, ima strmo stepenište sa oko 20 stepenika
  • Crkva Uspenja Svete Marije – koja je deo prvobitnog manastira Minoriten iz 14.veka
Turisti koji su prvi put u Celju, obavezno posete Gradsku Kuću – Celjski Dom. Nalazi se preko puta glavne stanice, izgrađena u germanskom stilu, prvobitno je bila kulturni centar nemačke zajednice u Celju. Ovde se nalazi i turistički informativni biro. Ljudi koji ovde rade veoma su ljubazni i lako možete saznati sve što vas interesuje.
Najinteresantnije kod Celja je to što se u ovom gradu tokom godine organizuje veliki broj manifestacija :
  • Karneval s povorkom
  • Nedelja kulture – sajam kulture u umetničkoj četvrti sa raznim koncertima
  • Festival Dani Komedije – pozorišni događaj
  • Selo u gradu - regionalni specijaliteti na štandovima u gradu
  • Srednjevekovna Priredba – U Starom gradu Celje, viteški dvoboji, strelci s lukom i strelom, srednjovjekovno kulinarstvo, proricanje, srednjevekovna pijaca ,ručna izrada mačeva i stvaralačke radionice za decu
  • Ples Veštica – Povorka maskiranih malih i velikih
  • Bajkovito Celje – Grad oživi kao bajkovita zemlja, na Glavnom trgu možete susresti vile i junake iz bajke
Celje je sa svojim romantičnim, strašnim, veličanstvenim Starim gradom privlačno  mesto tokom svakog meseca, u svakom godišnjem dobu. Butici celjskih kreatora u centru grada mame atraktivnim izlozima. A za šoping tu su i veliki trgovački centri Super Nova, Mercator, Planet Tuš, CityCenatr, i CeleiaPark.


Šta videti u Celju

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj u Celju

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Celju. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Celje leto 2019, Celje turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Celje, smestaj Celje

Slična mesta u okolini