Despotovac

Despotovac Despotovac se nalazi u istočnom delu Srbije, sa istočne strane Velike Morave, na oko 130 kilometara od Beograda i 140 kilometara od Niša. Veoma je interesantna turistička destinacija za kružna putovanja. Na relativno malom prostoru mogu se videti različiti turistički sadržaji: čuvena Resavska pećina, najatraktivnija i najposećenija pećina u Srbiji; Veliki Buk, prelepi slobodni vodopad, manastiri, od kojih je najlepša i najpoznatija Manasija. Čitavo područje dobilo je ime po reci Resavi koja protiče kroz Despotovac i Svilajnac. Resava izvire na planini Beljanici, na nadmorskoj visini od 1100 metara, Dobila je ime po tome što se u njenom gornjem toku sa drveća pored reke prema vodi spuštaju brojne rese.

Despotovac se nalazi u blizini evropskog drumskog Koridora 10, isaobraćajno je dobro povezana sa oklonim mestima. Ako dolazite iz pravca Beograda preporučuje se putovanjee auto-putem do isključenja kod mesta Markovac i zatim regionalnim putem za Svilajnac i Despotovac. Ako dolazite iz pravca Niša preporučuje se putovanje isto auto-putem do isključinja kod Ćuprije, zatim regionalnim putem za Despotovac. Na teritoriji opštine postoji i železnička pruga Markovac-Svilajnac-Despotovac-Resavica, dužine 42 kilometra.
Šta videti u Despotovcu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Vodopad Veliko vrelo

Vodopad Veliko vrelo

Tvrđava Resava

Tvrđava Resava

Resavska pećina

Resavska pećina

Park maketa

Park maketa

Smeštaj u Despotovcu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Despotovcu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Despotovac leto 2019, Despotovac turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Despotovac, smestaj Despotovac

Slična mesta u okolini