Đenova

Đenova Đenova je šesti po veličini grad u Italiji i najveća je italijanska luka. Smeštena u severozapadnom delu Italije, u regionu Ligurija, ponosno nosi nasleđe Mletačke republike, jedne od najmoćnijh srednjevekovnih svetskih sila pod zastavom Sv. Đorđa, koja joj je i danas zaštitni znak.

Poznata i kao najveća luka Italije, Đenova poseduje veliko i dobro očuvano staro jezgro, koje je pod zaštitom UNESKO-a.

Prvo što primetite kada dođete u Đenovu je brdoviti teren, u Liguriji praktično ne postoji ravnica, i njen glavni grad je prepun zavojitih ulica i stepeništa pretvorenih u pešačke staze. Usađene u obronke bregova, visoke, uske đenovske građevine, izolovane od zelenila, obojene u crveno, narandžasto i žuto, tiskaju se uz palate, viseće vrtove, crkvene tornjeve i ostatke starih gradskih zidina.

Od glavnih tržnih ulica i trgova, spuštate se u srednjevekovni stari grad Đenove, u samo srce njegovih karuđija - gusto isprepletenih tamnih uskih pešačkih uličica, koje dočaravaju nekadašnje drame, ubistva i intrige za vreme zlatnog doba Đenove. U podnožju starog grada nalazi se njegova istorijska luka i novija pristaništa. Vode su prepune putničkih i ribarskih brodova, trajekata i jahti, a đenovski arhitekta Renco Pijano je ovom području pridodao lift za razgledanje i staklenu biosferu.

Glavne turističke atrakcije grada:

Palazzo Ducale, ili Palata Duždeva smeštena je na najpoznatijem gradskom trgu Piazza De Ferrari. Ovde se nalazila rezidencija đenovljanskih duždeva, a danas je u njoj smešteno nekoliko muzeja i arhiva. Veoma popularan je Muzej džeza, a tu se nalaze i knjižara, kafe, kao i restorani.

Katedrala Svetog Lorenca je osveštana  1118. godine, a građena je u gotičkom stilu. Odlikuje je mermerna fasada sa crno – belim prugama, kao i izuvijani stubovi i statue lavova. Kupola katedrale završena je u šesnaestom veku. Unutrašnjost crkve dekorisana je slikom Strašnog suda, nepoznatog vizantijskog slikara iz četrnaestog veka.

Kuća Kristofora Kolumba nalazi se u kod ostataka manastira Svetog Andrije, u blizini Porta Soprana, gradskih vrata koja su bila deo odbrambenog zida.

Via Garibaldi, danas Strada Nuova je ulica u kojoj se nalaze brojne istorijske znamenitosti, pa se ona od 2006. godine nalazi na UNESCO –voj listi svetske baštine.

Đenovljanski akvarijum je jedna od najvećih gradskih atrakcija. U njemu se nalazi preko 5 000 morskih stvorenja, a koja plivaju u 6 miliona litara vode.

Muzej blaga je muzej u kome se čuvaju relikvije, ili barem ono za šta se nekada tvrdilo da to jesu. Tu je Sveta posuda za koju se smatralo da je Sveti gral, tanjir na kome je navodno Salome primila glavu Jovana Krstitelja, kao i delić krsta sa Hristovog raspeća.

Posetioci Đenove mogu da uživaju u nekom od lokalnih kulinarskih specijaliteta, koa što je Pesto, sos koji se služi sa pastom. Tu je i cima genovese, ali i neizostavni desert pandolce. Đenova je grad kulture i istorije, ali i dobrog provoda. Gradom se nižu restorani i kafići, ali i noćni klubovi u kojima je provod zagarantvan. Đenova ima da pokaže mnogo toga, i zato je ovaj grad sjajna destinacija za savršeno putovanje.
Šta videti u Đenovi

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Plaža Bay of Silence

Plaža Bay of Silence

Smeštaj u Đenovi

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Đenovi. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Đenova leto 2019, Đenova turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Đenova, smestaj Đenova

Slična mesta u okolini