Firenca

Firenca Firenca je veliki grad u centralnoj Italiji, koji je oktobra 2009. imao 371.060 stanovnika. U širem području Firenca-Prato-Pistoja živi 1,5 miliona ljudi. Firenca je glavni grad istoimenog okruga i glavni grad pokrajine Toskana.

U srednjem veku Firenca je postala važno ekonomsko, kulturno i finansijsko središte. Tokom novog veka, bila je prestonica Velikog vojvodstva Toskane pod dominacijom porodica Mediči i Lorena. Grad je bio prva prestonica Italije u periodu 1865-1871. godine, posle ujedinjenja Italije.

Za Italijane, ali i za čitav Zapadni svet, Firenca ima ogroman istorijski, obrazovni, kulturni i umetnički značaj, zbog čega je i poznata kao „Italijanska Atina“. Posebna vrednost grada je brojna vredna zaostavština iz vremena Renesanse.

Firenca spada u red turistički najpoznatijih gradova sveta. Kao grad sa dobro sačuvanim starim gradskim jezgrom u državi i nizom vrednih građevina i ambijenata Firenca je i važno turističko odredište u Italiji. Takođe, stari deo Firence je pod zaštitom UNESKO-a.
Šta videti u Firenci

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Stari most - Ponte Vecchio

Stari most - Ponte Vecchio

Crkva Santa Kroče

Crkva Santa Kroče

Pitti Palata

Pitti Palata

I Fratellini

I Fratellini

Trg Signoria i palata Vecchio

Trg Signoria i palata Vecchio

Ulica Tornabuoni

Ulica Tornabuoni

Smeštaj u Firenci

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Firenci. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Firenca leto 2019, Firenca turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Firenca, smestaj Firenca

Slična mesta u okolini