Foča

Foča Foča je grad i središte istoimene opštine u Republici Srpskoj, BiH. Foča je i univerzitetski grad. Pored Stomatološkog i Medicinskog fakulteta nalazi se i Pravoslavni bogoslovski fakultet Sveti Vasilije Ostroški. Sedište je i Planinarskog saveza Republike Srpske. U Foči se nalazi pravoslavna Crkva Svetog oca Nikolaja.

Foča je smeštena u jugoistočnom delu zemlje u blizini granice prema Crnoj Gori, nedaleko od Raške oblasti u Srbiji, na severu današnje istočne Hercegovine, na izvorištu reke Drine.

U gradu Foči je 442 godine zubu vremena odolevela po mnogima, jedna od najlepših džamija u Bosni i Hercegovini, a po nekima i na Balkanu - Aladža (Šarena) džamija za koju je Hamdija Kreševljaković, jedan od najpriznatijih poznavalaca i proučavatelja bosanske kulture izjavio: "Iako su Gazi Husrev-begova džamija i Sokolovićev most na Drini najmonumentalnije građevine osmanskog doba u Bosni, a Stari most u Mostaru opet delo svoje vrste, to je ipak Aladža džamija u Foči najsavršeniji arhitektonski spomenik tog doba u ovim zemljama." Kao i svi ostali sakralni objekti islamske kulture na području opštine Foča i ova dva su tokom rata porušena do temelja.

Grad je dugo vremena bio domaćin Partizanske olimpijade, održavane svake godine u znak sećanja na period iz NOB-a (januar - maj 1942), kada je Foča poslužila kao sedište partizanskog pokreta.

Foča je kultno mesto antifašizma u bivšoj SFRJ. Na njenoj teritoriji se nalazi Dolina heroja - Sutjeska - Tjentište, gde se u sklopu hotelskog kompleksa nalazi i nekada najveći otvoreni bazen u Evropi (16000 kvadratnih metara).
Šta videti u Foči

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj u Foči

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Foči. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Foča leto 2019, Foča turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Foča, smestaj Foča

Slična mesta u okolini