Fruška Gora

Fruška Gora Fruška Gora je najstariji Nacionalni park u Srbiji čiji naziv  potiče od reči Frug - "Roman" koja predstavlja uspomenu na jednu etničku zajednicu koja je davno nestala iz ovih krajeva. Ova usamljena ostrvska planina u Panonskoj niziji, razuđena planinskim i rečnim tokovima, proglašena je nacionalnim parkom 1960. godine.

Posebnu vrednost i biser Fruške Gore predstavlja 16 pravoslavnih manastira, poznatih po specifičnoj arhitekturi, bogatim riznicama, bibliotekama i freskama. Fruška Gora takođe krije i brojne arheološke lokalitete iz praistorijskog i istorijskog perioda.

Flora Fruške Gore je veoma raznolika i specifična. Na prostoru uže zone Nacionalnog parka raste oko 1500 vrsta biljaka, među kojima preko 40 ima status prirodnih retkosti Srbije. Od prisutnih preko 30 vrsta orhideja, 18 vrsta je od međunarodnog značaja.

Manastiri Fruške Gore su jedinstvena grupa sakralnih objekata nastala u periodu od XV do XVIII veka. Od 35 izgrađenih manastira do danas je sačuvano 16. Kao kulturne i istorijske vrednosti nalaze se pod zastitom UNESCO-a.

Fruška Gora može nositi sama naziv “Veliko izletište” jer je prepuna prelepih-pogodnih mesta na kojima se može napraviti roštilj, baviti sportom i rekreacijom, ili jednostavno odmoriti u prirodi. Od proleća pa do jeseni u svakom trenutku na Fruškoj Gori neko je na izletu ili kampuje. Za prvomajske praznike bar deset hiljada ljudi boravi u prirodi na nekom od izletišta. Glavna izletnička mesta nalaze se uz put koji ide prevojem Fruške Gore i duž tog puta, na svakoj manjoj i većoj livadi, nalaze se drvene klupe sa stolom gde se možete opustiti ui uživati u prirodnim lepotama. Najpoznatije izletište je Stražilovo koje se nalazi u blizini Sremskih Karlovaca.
Šta videti na Fruškoj Gori

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Vinarija Kovačević

Vinarija Kovačević

Podrum Miljević

Podrum Miljević

Dvorac Špicer

Dvorac Špicer

Smeštaj na Fruškoj Gori

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj na Fruškoj Gori. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Fruška Gora leto 2019, Fruška Gora turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Fruška Gora, smestaj Fruška Gora

Slična mesta u okolini