Gornji Milanovac

Gornji Milanovac Gornji Milanovac je grad u centralnom delu Srbije koji se nalazi na 124. km od Beograda kada se krene Ibarskom magistralom prema primorju. Milanovac je značajan privredni, administrativno-politički, kulturni i sportski centar koji je, kao predeona celina, poznat pod imenom rudničko-takovski kraj.

Gornji Milanovac je relativno mlad grad. Nastao je izmeštanjem varošice Brusnica po ukazu kneza Aleksandra Karađorđevića 1853. godine. Prvi je grad u Srbiji izgrađen po prethodono urađenom urbanističkom planu čiju je koncepciju zadržao do danas. Dobio je ime Despotovica, po istoimenoj reci. Današnje ime, Milanovac dobija 1859. godine posebnim ukazom kneza Miloša Obrenovića u znak zahvalnosti svom polubratu Milanu. Oba ukaza, izlivena u bronzi, nalaze se u centru grada na zgradi Okružnog načelstva, ispred koga se nalaze i spomenici knezu Aleksandru Karađorđeviću (osnivaču Gornjeg Milanovca) i vojvodi Milanu Obrenoviću (po kome grad nosi ime).

Prirodne lepote, kulturno-istorijska baština i marljivost ljudi rudničko-takovskog kraja učinili su da gornjomilanovačka opština izraste u ekonomski snažnu zelenu oazu u srcu Srbije, dostojnu prošlosti svojih predaka, ali i budućnosti svojih potomaka.

Okosnicu turističke ponude Gornjem Milanovca čini seoski turizam.
Šta videti u Gornjem Milanovcu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Eko selo Koštunići - TRC Momčilo Čeković

Eko selo Koštunići - TRC Momčilo Čeković

Tri Hrasta Klatičevo

Tri Hrasta Klatičevo

Etno selo Rajski konaci

Etno selo Rajski konaci

Selo Borač

Selo Borač

Holywood

Holywood

Takovski grm

Takovski grm

Smeštaj u Gornjem Milanovcu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Gornjem Milanovcu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Gornji Milanovac leto 2019, Gornji Milanovac turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Gornji Milanovac, smestaj Gornji Milanovac

Slična mesta u okolini