Granada

Granada Granada  je glavni grad provincije Granada u autonomnoj pokrajini Andaluzija u južnoj Španiji. Takode podrazumeva i teritoriju nekadašnje mavarske kraljevine, Taife Granada. Granada leži nedaleko od Sijera Nevade u dolinama reka Daro i Henil i Beiro na visini od 670 metara. Grad ima oko 241.000 stanovnika, od kojih vecina radi u turizmu ili poljoprivredi.

Granada je poznata po istorijskim gradevinama kako iz doba Mavara, tako i iz doba gotike i renesanse.

Najznacajnija gradevina iz doba Mavara je utvrdenje Alambra, što znaci crvena tvrdava (stene od kojih je sagradeno utvrdenje su crvene). Podignuto je u 13. i 14. veku kao rezidencija mavarskih kraljeva. Alambra je poznata po Lavljem bunaru.

U utvrdenju se takode nalazi manastir iz 15. veka.

Druga znamenitost je vila Heneralife (šp. Generalife) (što znaci nebeski raj na zemlji), letnja rezidencija kalifa, kao i gradska cetvrt Albajsin, UNESKO je 1984. godine proglasio Alambru kulturnom baštinom.

U centru se nalazi katedrala iz doba renesanse. Tu se nalazi i Kraljevska Kapela  završena 1521. godine u u kojoj su sahtranjeni Katolicki kraljevi, Izabela i Fernando, kao i njihova cerka, Huana Luda i njen muž, Filip Lepi.
Šta videti u Granadi

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj u Granadi

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Granadi. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Granada leto 2019, Granada turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Granada, smestaj Granada

Slična mesta u okolini